Maske su vrlo efikasne, nosite ih i tako ćete zaštititi sebe i druge, pokazalo je najnovije istraživanje. Dakle, ne slušajte one koji preporučuju da se maske ne nose. Setite se da ste verovatno sretali ljude kojima ste želeli da kažete… pazi kako pričaš, trebaće mi kišobran. Ali čak i ako se ne vidi golim okom, kada se priča pljuvačka leti naokolo.

Sada je to i dokazano u istraživanju stručnjaka sa University of Edinburg. Cilj je bio da se ustanovi koliko su maske efikasne u zaustavljanju velikih respiratornoh kapljica na različitim rastojanjima, piše sciencealert.com.

Polazi se prvo od nestručnih objašnjenja antimaskera da su čestice virusa covid 19 mnogo manje od rupa na tkanini maske. Ali stvar je u tome virusne čestice ne postoje izolovano, kažu stručnjaci.

Dakle, kada razgovarate, kašljete ili čak dišete sitne čestice izleću iz usta i sleću na sve oko vas, a u tim česticama mogu da budu virusi. Maska je odlična za njihovo zaustavljanje.

Bitno je da budete izloženi što manjem broju tih čestica virusa.

U istraživanju je tim naučnika uporedio koliko je većih pljuvačkih čestica sletelo na površine sa različitih rastojanja dok je osoba nosila masku i onih koji to nisu.

“Nošenje zaštitne maske za lice smanjilo je broj projektovanih kapljica za oko 1000 puta,” zaključeno je u studiji koju je predvodila bioinšenjerka Lucia Bandiera.

Dobijeni su vrlo važni rezultati. Osoba koja stoji na 2 metra od nekoga ko kašlje bez maske izložena je preko 1000 puta više respiratonim kapljicama nego neko ko stoji na udaljenosti od 0,5 metara i nosi osnovnu jednosloju masku.

Izmereno je između 10 i 1000 čestica za govor i kašalj bez maske. Nasuprot tome, tokom govora ili kašlja pronađeno je doslovno nula čestica ako se nosila hirurška maska.

Zaključak je da čak i najobičnija domaća maska efikasno štiti i time pomaže da se virus manje širi.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime