Marihuana je možda lek za koronu? Brojne laboratorije širom sveta ubrzano rade na istraživanju i pronalaženju leka i vakcine kako bi se zaustavila pandemija covida 19.

Sada su dva kanadska istraživača naglasila da bi poseban soj kanabisa mogao biti sredstvo u borbi protiv covid 19, piše Forbes.

Olga i Igor Kovalchuck već imaju iskutvo sa novim sojem kanabisa, koji godinama testiraju kako bi pomogli u borbi protiv raka i upale. Ističu da bi kanabis možda mogao da pomogne i za suzbijanje novog korona virusa.

Poseban soj kanabisa bi mogao da blokira ulazak covida 19 u organizam.

Moguće je da bi poseban soj mogao i da spreči virus da se razmnožava u organizmu.

Istraživači ističu da su radili pod licencom Health Canada i ustanovili da je moguće koristiti poseban soj kanabisa u borbi protiv covid 19.

“Iako naši najefikasniji ekstrakti zahtevaju dalja istraživanja, naša studija je važna za buduću analizu uticaja medicinskog kanabisa na covid 19. Naši ekstrakti mogu postati koristan i siguran dodatak lečenju covida 19 kao dodatna terapija,” kaže se u studiji koju su objavili Olga i Igor Kovalchuck.

Ističu da se oni mogu koristiti za razvoj preventivnih tretmana u obliku sredstava za ispiranje usta i grlo, u bolnicama ili kod kuće.

To je posebno važno jer se zna da se covid 19 prenosi putem respiratornih kapljica uglavnom prilikom kontakata. Korišćenje posebnog soja kanabisa moglo bi da smanji osetljivost organizma na bolest.

“S obzirom na trenutnu tešku epidemiološku situaciju, mora se razmotriti svaka moguća terapijska prilika i mogućnost”, konstatuju ovi istraživači.