Nove analaze pokazuju da nedavni izveštaj koji kaže da redovno konzumiranje marihuane tokom tinejdžerskog uzrasta može da dovede do smanjenja IQ nije baš tačan. Naime ove analize govore da je statistički izveden zaključak pogrešan.
 
U studiji od prošlog avgusta u je učestvovalo više od 1000 osoba sa Novog Zelanda uzrasta između 13 i 38 godina  koji su povremeno uzimali marihuanu i u tom periodu.
Zaključak je da su osobe koje su postale zavisne od marihuane do 18 godine imale znatan pad inteligencije između 13 i 38 godine, a to gocori da je marihuana štetna za mozak adolescenta. Ali ovo baš i nije tačno. Naučnici iz Osla kažu da IQ nema nikakve veze sa marihuanom.
 
To ima veze sa različitim društveno-ekonomskim statusom, dakle sa prihodima, obrazovanjem i zanimanjem. Oni su preko kompjuterske stimulacije pratili kako bi ovi faktori uticali na ispitanike bez pušenja marihuane i otkriveno je da su rezultati isti kao i u prethodnoj studiji. Naučnici ne tvrde da je njihovo alternativno objašnjenje definitivno tačno već da su metode i dokazi u prvobitnoj studiji pogrešni. 
 
Ipak naučnici prve studije kažu da nova ne poništava njihovu iako donosi zanimljivu tačku gledišta i nove mogućnosti ali spekuliše umesto da sprovodi eksperiment sa volonterima. 
 
Photo: Flickr

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime