Deca nikad nisu daleko od majčinih misli, ali naučnici su otkrili i zašto. Ukoliko je žena nosila sina njegove ćelije mogu da odu do njenog tela pre nego što stignu do mozga i tu može da se zadrži decenijama. Iako nema konkretnih dokaza, ovo čini ženu muškobanjastom i može da ima i značajan uticaj na njeno zdravlje. 
 
Američki naučnici su ispitali uzorke mozga 59 žena koje su umrle između 32 i 101 godine. Gen koji su nosile na Y hromozomu i koji se može naći samo kod muškarca bio je prisutan kod skoro dve trećine njih.
 
Istraživači  iz Sijetla su zaključili da je najlogičnije objašnjenje gen muškog deteta koje je žena nekad nosila u materici.
Na isti način na koji majka prenosi kiseonik i druge sastojke svom nerođenom detetu kroz placentu, tako ćelije mogu da putuju i u suprotnom pravcu.
 
Studija pokazuje da se bebine ćelije ili njihovi ostaci, nalaze u majci decenijama, jer je muški DNK pronađen u mozgu žene koja je umrla u 94. godini!
Smatra se da i ćerke ostavljaju traga u majčinom mozgu, ali ova testiranja bi bila komplikovanija.
 
Ovo je prva studija koja je pronašla muški DNK u ženskom mozgu i rano je reći koje su posledice ukoliko ih ima. Prethodna istraživanja su otkrila muške ćelije u ženinom krvotoku, koštanoj srži, srcu, plućima, jetri i drugim organima. Smatra se da je ovaj fenomen koji je poznat kao mikrohimerizam dobar za zdravlje žena.
 
Muški DNA nože da pomogne ženi u borbi protiv raka dojke tako što će ojačati njen imuni sistem, a može da pomogne i kod reume, artritisa i kod obnove oštećenog tkiva.
 
Neku naučnici veruju da je infuzija “svežih” ćelija deteta do majke jedno od objašnjenja zašto žene žive duže od muškaraca. Ali mikrohimirizam se takođe dovodi u vezu sa oboljenjima kao što su rak creva i kože.
Istraživač Dr Li Nelson tvdi da “ovaj fenomen mikrohimerizma – prisustva ćelija fetusa u majci- jeste nešto poput fenomena dr. Džekila i mr. Hajda. Ona misli da će nova otkrića dovesti i do novih oblika lečenja protiv određenih bolesti. 
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime