Osećate se smlaćeno, malaksalo, bezvoljno, a tek što je prošlo podne? Ne znate šta vam je, lepo ste spavali, jedete dovoljno voća, solidno se hranite, čak i vežbate tu i tamo po malo, pa opet umor i malaksalost. Evo nekoliko stvari koje naprosto isisavaju vašu energiju, a koje su vam, neprimetno, ušle u naviku:

Ovisnost o emailovima. Ako se neprestano zaustavljate i prekidate posao da biste proverili email, poruke, telefon, i još gomilu kojekakvih stvari, pažnja vam postaje rasuta, i počinjete da se osećate izmučeno. Doktor John Salerno iz Njujorka objašnjava: "Mozgu je potrebno mnogo fizičke i mentalne energije za multi-tasking, i to troši njegovu energiju. A neprestano odvraćanje pažnje sa onoga što radite na BlackBerry i druge stvari iz okruženja ga dodatno ometa i umara".

Rešenje: Isključite elektronske gedžete u najproduktivnijem periodu dana, a to je za većinu ljudi jutro. Umesto svakog časa, proveravajte email jednom na sat vremena, na primer. Ukoliko vam nešto padne na pamet što nije vezano za posao, zapišite da biste zapamtili za kasnije, i nastavite sa radom.

– Vizuelni krš i lom. Navikli smo da živimo u malim prostorima prepunim stvari – gomila papira zakačena za frižider, radni sto zatrpan fasciklama, dokumentima, računima, papirima, poznata slika, zar ne? Dr Salerno kaže da "mozak primećuje svaku vrstu nereda, što ga dodatno čini anksioznim".

Rešenje: Hm, zar je potrebno naglašavati? Raščistite sve što je nepotrebno, a onaj minimum potrebnih stvari složite na što manjoj površini.

– Dosada. Da li ste nekada sedeli sat ili duže, a da niste dotakli ono što treba da radite, jer je naprosto užasno dosadno i monotono? "Manjak motivacije umara", upozorava dr. Salerno. "Jednostavno rečeno, mi volimo da vidimo rezultate svog rada, i završavanje obaveza nam daje dodatnu energiju i podstrek – izbegavanje posla nam škodi", kaže Salerno.

Rešenje: Kompetitivnost. Pokušajte da pronađete kolegu ili prijatelja sa kojim biste napravili malo takmičenje – čujete se ili vidite za sat vremena i proverite ko je dokle stigao.

– Loše držanje. Pogrbljeno i nepravilno sedenje i stajanje je loše za vaše telo. Međutim, povijena ramena, zurenje u ekran ili pridržavanje telefona između uha i ramena je katastrofalno i za nivo vaše energije, kaže Pia Martin, kiropraktičar iz San Dijega. "Kada dugo sedite, imate tendenciju da se savijate unapred, kriveći ramena i opterećujući donji deo kičme. Vaši mišići su zgrčeni, a protok krvi je loš i otežan, što ograničava nivo kiseonika koji dolazi do vašeg mozga":

Rešenje: Sedite pravilno! Noge treba da vam budu pod pravim uglom u odnosu na pod, ruke pod pravim uglom u odnosu na sto. Budite svesni svog položaja i držite ramena dole, a ne u nivou svojih ušiju. Podesite kompjuter tako da vam oči gledaju u središte monitora. I, ne morate da sedite sve vreme – podesite tajmer da vas na svaki sat podseća da ustanete, protegnete se i popijete čašu vode. A kada se vratite za sto, naterajte se da se podsetite kako se pravilno sedi!

– Prejedanje. Veliki obrok je nešto što će sigurno oborii vaš nivo energije u bliskoj budućnosti – evo šta se dešava: Ožderete se kao prase, i kako se hranljive materije apsorbuju, dodatna glukoza se upumpava u vaš sistem, a onda telo oslobađa insulin da obradi sav taj šećer = pospanost, potreba za kafom ili nekim slatkišem. "Bolja ideja je da raširite na ceo dan to što inače natrpate odjednom, tako da vam nivo energije bude približno isti", kaže Gloria Tsang, osnivač nutricionističkog sajta HealthCastle.com.

Rešenje: Jedite na 3 ili 4 sata, umesto na uobičajenih 6. "Pijte tečnost celog dana, najbolje vodu, jer vas i dehidracija čini umornim", kaže Tsang.

– Život pod veštačkim osvetljenjem. "Prirodni ritam našeg tela je da se budi sa suncem", kaže Carol Ash, medicinski direktor Klinike za poremećaj sna u Somersetu, Nju Džerzi. Kada otvorite oči ujutru i vidite prve sunčeve zrake, vaš mozak dobija signal koji mu pomaže da podesi svoj biološki sat za ceo predstojeći dan. Takođe, dobijajući dnevno svetlo mozak dobija energiju. Tako, ako se budite pre svitanja, ili nemate dostupno prirodno svetlo celog dana, vaše telo se oseća kao da je u stalnom jet lag-u.

Rešenje: Umesto da posegnete za šoljom kafe kada počnete da krizirate sa energijom, posegnite za patikama i izađite napolje – kombinacija fizičkog vežbanja i sunčeva svetlost će vam dati dodatnu energiju. "Nije vam potrebno mnogo", kaže dr. Ash. "Deset do dvadeset minuta šetnje na suncu je sasvim dovoljno da vam da energije".
 

2 KOMENTARI

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime