Pre nego što je postala farmakologija bile su biljke a mnoge od njih i danas se koriste za ublažavanje zdravstvenih tegoba, za kvalitetniji život.

 
Profesor farmakologije Džejms Adams sa Univerziteta Južna Kalifornija često vodi svoje studente i planinare u okolinu Los Anđelesa i objašnjava im koje su biljke Indijanci koristili za lečenje, o čemu piše Glas Amerike.
 
Indijanci su cvetove zove, kao i naše prabake, koristili protiv prehlade, podseća profesor. Biljka pod nazivom šamis može da se koristi u melemu koji pomaže kod problema sa kožom a kalifornijski lovor ima anestetičke kvalitete koji pomažu pri zubobolji. 
 
Profesor ističe da su biljku nazvanu Španski bajonet Indijanci koristili kao hranu. Listovi i koren proizvode neku vrstu sapuna, a vlakna iz stabljike mogu da se koriste kao tampon za pritiskanje rana kao i pri izradi odeće.
 
Adamas naglašava da su moderni farmaceutski preparati veoma važni u medicini ali da se često previše upotrebljavaju i da mogu da budu veoma škodljivi. Ima biljaka koje su tako]e vrlo efikasne a neškodljive i kao primer navodi američku komoljiku od koje se dobija veoma jak preparat protiv bolova. 
 
“Mislim da bi za ovaj preparat trebalo svi da znamo zato što je mnogo bezbedniji nego nesteroidni sastojci protiv upala. Takođe je mnogo bezbedniji od lekova baziranih na opijatima,” naglašava američki profesor.
 
Podseća i da je aspirin izdvojen u 19.veku iz salicilne kiseline, odavno poznatog prirodnog sastojka protiv bolova i povišene temperature koji se može naći u kori vrbe, medunike i u drugim biljkama.
 
Medunike ima i u Srbiji i upravo cveta od juna do avgusta. Naberite, osušite i kuvajte čaj koji pomaže kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kod prehlade, proliva, bubrežnih bolesti, upale jajnika, materice.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime