Lek za covid 19 virus je možda pronađen. Naučnici misle da su na dobrom putu u primeni ovog leka ali istraživanja se moraju nastaviti.

Reč je interferonu koji prema dosadašnjim analizama pomaže hospitalizovanim pacijentima sa covid 19. Ovo je inače lek koji se obično koristi za lečenje multiple skleroze, piše The Lancet Respiratory Medicine.

Pojedini stručnjaci smatraju da pacijenti sa covid 19 imaju nedostatak interferona, koje telo i inače oslobađa kada se suoči sa patogenima.

U istraživanju je korišćen interferon koji se udiše. Na žalost u istraživanju je do sada, učestvovalo samo 98 pacijenata. Polovina je primala lek svakog dana dve nedelje a ostali pacijenti placebo.

Grupa koja je primila lek brže se oporavljala tokom dve nedelje.

Zaključuje se da interferon kao lek za inhalaciju može pomoći u obnovi imuniteta pluća i ubrza oporavak bolesnih od novog korona virusa covid 19.

Važno je, istakli su stručnjaci i kada se ovaj lek koristi. Može pomoći u ranom toku bolesti a kasnije može čak pogoršati bolest.

Očito je još uvek puno nepoznanica sa covid 19 ali je jedno sigurno, naučniti širom sveta pokušavaju da odgonetnu kako na najefikasniji i najsigurniji način pomoći u zaustavljanju pandemije.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime