Visok krvni pritisak danas ima 80 % starijeg stanovništva i 40 % ljudi starijih od 35 godina a posledice mogu da budu bolesti srca, bubrega. 

 
Lekovi postoje ali je svakako bolje da se ovaj problem reši prirodnim putem.  
 
Ishrana
 
Potrebno je da jedete što više svežeg voća i povrća, integralne žitarice, mahunarke, semenke i orašasto voće. Izbegavajte šećer, rafinisano ulje, alkohol, duvan, masna i slana jela. 
 
Beli luk 
 
Beli luk, kako pokazuju istraživanja, štiti od upalnih i oksidativnih procesa. Oštećenje krvnih sudova visoko reaktvinim molekulima kiseonika je ključni faktor koji povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. A jedinstven sastav belog luka, koji sadrži niz sumpornih spojeva, štiti od oksidativnog stresa i upala. 
 
Magnezijum
 
Magnezijum je veoma važan, on učestvuje u više od 300 biohemijskh procesa u organizmu. Redovan unos magnezijuma sprečava hipertenziju, srčane bolesti, dijatebes.
 
Resveratrol
 
To je prirodni spoj koji se nalazi u koži crnog grožđa, bobičastih plodova, u šljivama, kikiriju. To je prirodni antioksidans i od velikog je značaja za dobro funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.
 
Voda
 
Nedavna istraživanja su pokazala povezanost smanjenog unosa vode i visokog krvnog pritiska. Neki lekari savetuju da svakog jutra popijete jednu do dve čaše mlake vode kojoj možete da dodate i limun.
 
Vežbe 
 
Redovnim vežbama sprečićete čak za 50 % nastanak visokog krvnog pritiska, kao i kardiovaskularnih bolesti. Možete da vežbate i kod kuće, ali budite istrajni i strpljivi. Mislite na svoje zdravlje.
 
Korisne namirnice
 
Ovo su namirnice koje pozitivno utiču na regulaciju krvnog pritiska: crna čokolada, cvekla, maslinovo ulje, jabukovo sirće, krastavac, beli i crveni luk, zob, crveno bobičasto voće, namirnice bogate kalijumom kao što su banane. 
 
Lekovite biljke, začini
 
Ako imate visok pritisak važno je uzimati: crni i zeleni čaj, glog, lavandu, čaj od lista masline, koprivu, valerijanu, cimet, đumbir, muškatni orašćić.
 
Vitamin D
 
Ovaj vitamin je neophodan našem organizmu a njegov nedostatak se povezuje s povećanim rizikom od nastanka hieprtenzije, piše u časopisu Hypertension. Zato ne bežite od sunca, ali vodite računa kada se izlažete sunčevim zracima jer oni mogu biti i opasni.
 
Zdrav život
 
Jedite zdravo, šetajte, družite se s pozitivnim ljudima, lepo spavajte i smejte se – to je recept za zdrav život i rešavanje problema hipertenzije.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime