lg

Lako do sna

Šta da jedete, a šta ne za večeru

Ako imate problem sa spavanjem možete sebi da pomognete ako pažljivo odaberete šta ćete pojesti za večeru. Banana, toplo mleko i malo meda su idealni. Važno je da večerate i namirnice bogate kompleksnim ugljenim hidratima. To su integralni hleb, peciva, krekeri ili musli. Oni podižu nivo serotonina, hormona od koga se osećate smirenije i koji je zadužen za miran san.

Dobra ideja su i jogurt, piletina, banane, smokve, kikiriki, zeleno lisnato povrće, soja, orašasti plodovi, zeleni grašak. Takođe, važno je jesti redovno dovoljno vitamina B, kao i kalcijum i magnezijum, bez kojih nema mirnog sna.

 

Šta da izbegavate?

Osobe koje pate od poremećaja spavanja bi trebalo da za večeru izbegavaju: zrele sireve, džigericu, sušenu, usoljenu, dimljenu ili konzerviranu ribu, kobasice, suvo meso, kiseli kupus, konzervirane krastavce, masline, čokoladu i spanać. Sve ove namirnice sadrže tiramin, molekul koji pomaže oslobađanje norepinefrina, moždanog stimulansa koji nas održava budnim. I baš nikada nemojte piti sok od paradjza pošto sigurno nećete zaspati.

1 comment on “Lako do sna”

  1. gluposti! za večeru krkam: zrele sireve, džigericu, kobasice, suvo meso, kiseli kupus, konzervirane krastavce, masline, čokoladu, sok od paradjza tj. kečap i imam miran san, sanjam lepo :)))

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *