Vreme praznika nas je uništilo. Pečenja, ruske salate, sarme, pasuljčine, uf, dobro preživesmo. A još ima izazova pred nama. Kažu da su to male tajne velike kuhinje, može se reći i trikovi koji će nam pomoći da se hranimo zdravije.

Sarma je cool, ali maaasna, jaaaka, teškaaaa. Zato probajte nešto novo. Vegetarijanska sarma je prava stvar za vas. Umesto meso tu su sojine ljuspice ili pirinač, pečurke. I što je veoma važno, soja štiti od bolesti srca, odlična je ako imate osteoporozu. 

Ne preterujte kada koristite so. Umesto soli začinite jela lukom, đumbirom, ruzmarinom, majčinom dušicom, bosiljkom. Pojačaćete ukus i učiniti sebi dobro. Pomenuti začini čuvaju srce i krvne sudove, deluju antibakterijski, antivirusno, podstiču cirkulaciju i poboljšavaju varenje. 

Šećer u kolačima, e, baš tu umemo da preteramo. Umesto šećera pokušajte sa prirodnim zaslađivačima, medom, zaslađivačima od žitarica. Svi znamo koliko je med koristan, ali zato ne znaju za trik, da umesto šećera u kolače naseckaju suvo voće, to može da poboljša ukus i bude mnogo zdravije.

Kulinari predlažu da umesto šećera dodate vanilu, muškatni oraščić ili cimet. Cimet, zahvaljujući antioksidansima smanjuje rizik od dijabetesa i bolesti srca. 

Ruska salata je obavezna, naravno. Umesto standardnog majoneza koristite onaj sa smanjenim sadržajem masnoća.

Alkohol. Naravno, pazite da ne popijete previše. Alkohol obiluje kalorijama, smanjuje kontrolu nad uzimanjem hrane. Stručnjaci predlažu čašu do dve crnog vina koje blagotvorno deluje na zdravlje srca i krvnih sudova.