Krpelji su već stigli u naše krajeve. Veterinari i doktori savetuju oprez.

“Do sada smo imali oko 20 građana koji su se žalili na ubode krpelja. Nisu svi bili inficirani virusom koji izaziva lajmska bolest, a koji kod nas najčešće prenose krpelji, ali sve građane savetujemo da preventivno svakoga dana po povratku iz prirode pregledaju kompletno telo i glavu. Kada se krpelj vidi na telu, čak iako je zaražen, ako se pravilno izvadi sprečava se mogućnost infekcije”, kaže doktorka Nevenka Pavlović iz Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti.

Ona naglašava da građani kada šetaju biraju zelene površine koje su sređene, parkove gde se redovno kosi, jer sve što pravi senku i vlagu stvara dobre uslove za razmnožavanje krpelja.

“Krpelja najviše ima u priobalnom pojasu Save i Dunava gde je 30 odsto njih inficirano, dok je na Avali oko 20 odsto. Krpelji na ljude prenose čak 14 opasnih oboljenja, a na životinje bolest babeziju (lajmsku bolest, prim. aut), od koje većina pasa ugine, potom crnog crva koji je jako opasan. Zbog sve toplijeg vremena, krpelji i komarci se razmnožavaju, sve ih je više i opasniji su”, kaže veterinar Dragan Vesić.

Simptomi Lajmske bolesti su crvenilo kod uboda krpelja, kao i povišena temperatura koja može da se pojavi i kasnije. Na vreme otkrivena bolest i pravilno lečenje, sprečavaju prelazak u drugi i treći stadijum bolesti kada može oštetiti srce, mozak i druge vitalne organe.

Ovde saznajte kako se vadi krpelj.

photo: aka