Ovo baš i nisu dobre prognoze, ali naučnici tako tvrde. Korona će se vratiti za dve godine. Tako su izvestili naučnici sa Univerzieta Harvard u SAD a objavio časopis Science.

“Otkrili smo da će jednokratne mere socijalne distance biti nedovoljne da bi se pobedio kovid 19,” rekao je Stefan Kistler na čelu tima naučnka koji su se bavili ovom problematikom.

Naučnici su napravili računarski model na osnovu koga su izračunavali progrnozu o statusu virusa za narednih pet godina.

Zaključuje se da će kovid 19 kao i drugi koronavirusi koji izazivaju prehlade, postati sezonsko oboljenje sa višim stepenom prenosa u hladnim mesecima. Ali to se neće desiti baš brzo.

Kako se sada ne može reći koliki će biti nivo stečenog imuniteta u populaciji niti koliko dugo će imunitet trajati, neke prognoze nisu baš pozitivne. Predviđaju da će biti potrebni ponovljeni periodi socijalnog ditanciranja da se spreči preopterećenost u bolncama.

U studiji se konstatuje da je jedini način borbe protiv širenja covida 19 socijalno distanciranje.

Ali ukoliko se sprovede previče čvrsta izolacija neće moći da se u populaciji formira imunitet koji je potreban da bi se suzbio ovaj virus.

Novi korona virus će još dugo ostati u populaciji, zaključak je ovog istraživanja.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime