Vakcine za korona virus će po svemu sudeći stići oko Nove godine 2021 ili najkasnije do proleća sledeće godine. Ali to neće značiti povratak normalnog života odmah.

To je zaključak izveštaja koji je objavila grupa poznati naučnika iz Royal Society u Britaniji. U pitanju je najstarija nezavisna naučna akademija na svetu.

Stvar je u tome što neće biti dovoljno vakcina.

“Vakcina nam daje veliku nadu za potencijalno završavanje pandemije, ali u isto vreme znamo da je istorija razvoja vakcina prepuna neuspjeha”, rekla je dr. Fiona Culley iz nacionalnog instituta za srce i pluća sa londonskog Imperial Collegea.

Dakle, ako vakcine stignu prvo će biti vakcinisani mali deo ljudi, recimo neki zdravstveni radnici.

“Čak i ako vakcina bude dostupna, to ne znači da će je u roku od mesec dana svi biti dobiti. Govorimo o šest meseci, devet mjeseci… godinu dana”, kaže Nilay Shah, profesor hemijskog inženjerstva sa Imperial Collegea.

“Život se neće odjednom vratiti u normalu u decembru”, dodaje Shah.

Kompanije nisu u stanju da proizvedu dovoljno vakcine za sve tako brzo. Prof. Shah procenjuje da će se proces vakcinisanjaodvijati postupno.

Takođe, tu je i potencijalni problem otpora prema vakcinama.

“Ako velik broj ljudi bude odbijao vakcinu, da li ćemo ih ostaviti da se pobrinu sami za sebe ili ćemo uvesti obavezu vakcinaciju školske dece i zaposlenih u domovima za starije? Puno je tu teških pitanja”, zaključio je dr. Preston.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime