Konzervativci šire lažne vesti o covid 19. Gomila lažnih vesti govori o zaverama, uništavanju čovečantva i sve neke grozote neutemeljene i bez valjanih obrazloženja. Znate već ono, pandemija je namerno stvorena zarad uništavnja ljudi.

Autor studije je Nicholas Francis Harvay sa UCLA kaže da je verovanje u ove teorije zavere povezano sa smanjenim poštovanjem mera bezbednosti covid 19, prenosi psypost.org.

On ističe da je bio zabrinut da bi takav stav mogao negativno da utiče na javnost. A to znači i nepoštovanje mera zaštite, nenošenja maski, okupljanje više ljudi na jednom mestu.

Po njegovim rečima Twitter je žarište za ovakve, lažne informacije i upravo je zato analizirao te informacije.

Zapravo se koncentrisao na ove veoma rasprostranjene teze da je hidroksiklorokin odličan za lečenje covid 19 kao i izbeljivač, onda da je Bil Gates namerno pustio virus u svet, da 5G mreža izaziva virus, da je kineska komunitička partija stvorila virus i korumpirana državna administracija.

Istraživanjem je utvrđeno da su upravo konzervativci bili glasnogovornici o ovim temama na Twitteru.

U zaključku Nicholas Francis Harvey ističe da su ovakva razmišljanja i širenje lažnih vesti, direktna pretnja za javno zdravlje. Pogotovo što države sa konzervativnim vođstvom imaju manje stroge propise i ograničenja protiv pretnji javnom zdravlju.

Ističe da bi bilo korisno informisati javnost kako da razlikuju lažne vesti i ne podležu njihovom uticaju i širenju panike.