Koliko su vakcine protiv covid 19 efikasne, pitanje je na koje svi tražimo odgovor.

Neki pogrešno zaključuju da recimo, stopa efikasnosti od 92% znači da od 100 vakcinisanih njih 8 oboli tokom pandemije. Ali to nije tačno.

Tačno je da stopa efikasnosti od 92 procenta znači da su šanse da se zarazite mnogo manje od 8 procenata. Dakle, ako ste vakcinisani a izloženi bolesti šansa za zarazu bi bile 92 odsto manje nego da niste vakcinisani.

Kako ističu lekari šanse da se dobije covid posle vakcine zavise od mnogo faktora, od godina života, imunog sistema, da li čovek ima neka oboljenja, recimo dijabetes, povišeni pritisak, načina života, ishrane i drugih faktora.

Vakcina takođe u skoro 100 posto slučajeva sprečava ozbiljne boleti, hospitalizaciju i smrt.

Sve vakcine koje su raspoložive efikasne su u sprečavanju ozbiljnije bolesti, naglašava se i konstatuje da je to najvažnije. A raširena vakcinacija znači da koronavirus neće zaraziti veliki broj ljudi. Tako će se ograničti širenje virsa i ograničiće se mogućnost virusa da nastavi da mutira u nove varijante.

Postojeće vakcine koriste različite načine i tehnologije za uzbunjivanje imunološko sistema.

Stručnjaci stoga kažu da poređenje vakcina liči na poređenje recimo, jabuka i pomorandži. I kao što se uvek ističe važno je da su sve efikasne a da je potrebno da budu najmanje 50% efikasne kako bi pomogle ljudima. Sve raspoložive vakcine upravo su više od 50% efikasne.

Cilj svake vakcine je da zaštiti ljude od teških oblika bolesti i najgoreg ishoda a to je smrt.

Kao što često ponavljaju lekari, dve su mogućnosti: ili dobiti korona virus ili vakcinu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime