Da li verujete da je potreba za snom jača od potrebe za hranom?

Jeste, kaže Erin Henlon, asistenkinja na univerzitetu u Čikagu. “Kada ste umorni, vaš mozak će samo zaspati, bez obzira na to koliko želite da ostanete budni.”

“Iako nam je svima jasno da je san neophodan u resetovanju organizma, konkretnu funkciju spavanja nauka još mora da istraži“, kaže Henlonova.

Nedovoljno sna povećava rizik od dijabetesa, srčanih oboljenja i depresije. Ako smo danima budni, možemo postati paranoični, razdražljivi, a nekad čak možemo videti stvari koje ne postoje.

Sa druge strane adekvatna količina sna pozitivno utiče na imuni sistem, metabolizam i da nam pomaže da ostanemo zdravi.

A to nas vraća na ključno pitanje – koliko dugo možemo da ostanemo budni.

Pa, nije baš sasvim jasno.

Verovatno najpoznatiji rekorder je Rendi Gardner iz San Dijega. On je 1964. imao 17 godina i tada je učestvovao u naučnom projektu kada je u budnom stanju izdržao celih 11 dana, tj. preko 264 sata. Kako su ga sve vreme pratili naučnici, njegov rekord se uzima kao zvaničan. Međutim, postoje priče da je u Engleskoj 1977. jedna žena bila budna čak 18 dana bez prestanka.

Drugim rečima, nauka nije u stanju da nam pruži konačan odgovor na pitanje koliko dugo možemo ostati budni, a to je možda i dobra stvar.

Koliko je štetno da pokušavamo na silu da ne spavamo, govori i podatak da je Ginisova knjiga rekorda u protekloj deceniji ukinula takmičenje za rekord u nespavanju zbog posledica.

Dakle dremnite malo…

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime