Aspirin, panadol, brufen… i mnogi drugi lekovi protiv bolova će vam pomoći kod nekih manjih problema. E pa ima par stvari koje bi trebalo da znate. Postoje tri najčešće vrste lekova. Prva podrazumeva aspirin, odnosno acetilsalicilnu kiselinu. Ista je glavni sastojak andola ili upsarina. Druga grupa je zasnovana na ibuprofenu, u koju recimo spada brufen. Treća vrsta lekova zasnovana je na paracetamolu, što su recimo panadol ili febricet.

A sada biste verovatno voleli da saznate i koji najbolje radi?

Istraživač Anrew Moore sa Oxforda se pozabavio baš tim pitanjem.

"Ako uzmete aspirin, jednu do dve tablete i dozu od 500 do 100 mg oko 30 posto vas će osetiti olakšanje. Što se tiče paracetamola, ista doza će pomoći oko 40 posto ljudi, dok će ibuprofen biti efikasan za 50 procenata ispitanika."

Ibuprofen je dakle ubedljivi pobednik kod akutnih ali i hroničnih bolova.

Ali trebalo bi da znate još par sitnica. Recimo da ibuprofen može da izazove oštećenje bubrega ili krvarenje u digestivnom sistemu. Paracetamol može da bude loš za jetru, pogotovo u kombinaciji sa alkoholom, dok acetilsalicilna kiselina sprečava zgrušavanje krvi. Paracetamol Svetska zdravstvena organizacija preporučuje za decu i bebe i obično se smatra najsigurnijim. Određene grupe ljudi poput trudnica trebalo da izbegavaju ibuprofen.

U svakom slučaju, konsultujte se sa doktorom pre uzimanja terapije.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime