Voće sa najvećim udelom šećera

1. Smokva

Ovo mnogima omiljeno letnje voće je takođe izrazito slatko. Ukoliko pojedete šoljicu svežih smokava, znajte da ste u sebe uneli oko 27 grama šećera, ali isto tako i puno korisnih vlakana i kalijuma.

2. Mango

Mango je reprezentativna tropska voćka kojoj takođe ne manjka šećera. U jednoj šoljici manga dobićete 23 grama šećera, ali i trećinu vaše dnevne doze vitamina A, što je korisno za bolji vid i zdravije oči. Da ne spominjemo i puno drugih vitamina, aminokiselina i antioksidanta.

3. Trešnje

Svoju poziciju na našoj top lestvici najslađeg voća čvrsto drže trešnje koje sadrže 18 grama šećera po šoljici, a ujedno imaju niski glikemijski indeks što sprečava pojavu hipoglikemije. Osim toga, to je voće bogato kalijumom, smanjuje nivo lošeg holesterola i sadrži čitavu paletu vitamina i minerala.

4. Grožđe

I crno i belo grožđe sadrže podjednaku količinu šećera (oko 15 grama po šoljici). Obe vrste bogate su vlaknima dok je crno grožđe ipak puno bogatije antioksidantima.

Voće sa najmanjim udelom šećera


1. Avokado

Za razliku od ranije spomenutih egzotičnih namirnica, avokado pripada grupi voća s izrazito niskim udelom šećera – samo jedan gram na čitav sveži plod. Uz to je bogat kalijumom, ima izrazito veliku nutritivnu vrednost, sadrži korisne masne kiseline i smanjuje nivo holesterola.

2. Brusnice

Ukoliko ste ljubitelj brusnice ne morate da se brinete da ste se pretrpali šećeromjer šoljica svežih brusnica sadrži tek 4 grama šećera. Pomalo kiselkastog ukusa zbog velike količine C vitamina, ova voćka poznata je po svojim gotovo čudesnim lekovitim svojstvima zbog kojih je s pravom nazivaju prirodnim antibiotikom.

3. Maline

Ljubitelji šumskog voća takođe mogu odahnuti kad je u pitanju šećer. Ako koristite maline za svoj voćni smoothie, znajte da jedna šoljica tog bobičastog voća sadrži 5 grama šećera kao i obilje vlakana. Takođe, malina snižava šećer u krvi i deluje antivirusno.

4. Kupine

Sa 7 grama po šoljici i kupina je relativno siromašna šećerom, a bogata vlaknima kao i vitaminima C, K i B9.

5. Jagode

Istu količinu šećera pronaći ćete i u šoljici svežih jagoda, s kojima u paketu stiže i 85 miligrama vitamina C, što zadovoljava preporučenu dnevnu dozu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime