Zdravi život

Koje salame su najgore?

Hrvati uradili analizu

flickr: Steven Lilley
Koje salame su najgore?

Najveće količine štetnih kancerogenih aditiva E250 ljubitelji mesnih prerađevina u organizam će uneti ako konzumiraju salamu od pilećih prsa, parizer, zimsku ili čajnu, pokazalo je veliko istraživanje o količini nitrita i nitrata u hrvatskim mesnim proizvodima na kojem je radilo četvoro hrvatskih naučnika.

Istraživanje je sprovedeno na čak 448 uzoraka gotovih mesnih proizvoda domaćih industrija iz kategorije kobasica, suhomesnatih i polutrajnih suhomesnatih proizvoda, a potom su u njima merili količinu aditiva i konzervansa, takozvanih nitrata i znatno štetnijih nitrita, te domaće mesne delikatese dodatno upoređivali s proizvodima sa stranih tržišta.

Zaključak je da su testirani domaći mesni proizvodi u najvećoj meri sadržavali aditive u granicama propisanim zakonima, a od 448 prikupljenih uzoraka, samo su u četiri zabeležene nedozvoljene količine – dva puta veće količine.

“Nema razloga za zabrinutost”, rekla je za Jutarnji list Jelka Pleadin iz Hrvatskog veterinarskog instituta. Ipak, istraživanje je zanimljivo jer konzumenti kobasica i suhomesnatih proizvoda sada imaju jasan vodič o količini štetnih materija koje se nalaze u njihovim omiljenim proizvodima pa s liste mesnih delikatesa, ako to žele, sada mogu birati one koji imaju manje konzervansa.

Istraživači su, naime, zaključili da su najveće količine štetnih nitrita bile sadržane u uzorcima toplotno obrađenih kobasica, i to najviše u analiziranim komadima salame od pilećih prsa, parizera i posebne, a kad su u pitanju trajne kobasice s domaćih tržišta, ovde se najveća količina štetnih nitrita E250 nalazi u uzorcima zimske i sremske salame.

S druge strane, najmanje zabeleženih količina E250 istraživači su izmerili u primercima sudžuka i mortadele.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Zdravi život

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.