Ljudi treba da vode više računa o načinu sprečavanja razmnožavanja štetnih mikroba po kućama, umesto čišćenja delova kuće koji izgledaju “prljavo”, navedeno je u izveštaju Kraljevskog društva za javno zdravlje (RSPH).

Pranje ruku, odeće i površina u pravo vreme je tajna je dobre higijene. Ipak svaka četvrta osoba smatra da to nije važno.

Prema izveštaju RSPH, javnost ne zna tačnu razliku između prljavštine, bakcila, čistoće i higijene.

Doktori kažu da iako neka mesta izgledaju čisto, potrebno je očistiti ih kako bismo sprečili širenje loših mikroba.

Posebnu pažnju posvetite higijeni ruku, površina u kuhinji posle spremanja mesa, sendviča ili užina. Takođe, bitno je da krpe kojima ste čistili pomenute površine odmah operete.

Stručnjaci navode da deterdženti čiste prljave i masne površine, ali ne ubijaju bakterije.

Sa druge strane sredstva za dezinfekciju uništavaju bakterije, ali ne čiste masnoću i vidljivu prljavštinu, dok se sanitarna sredstva koriste i za čišćenje i za dezinfekciju.

Upozoravaju da je veoma važno pročitati detaljna uputstva na ovim sredstvima.

Podovi i nameštaj možda izgledaju prljavo, ali tamo su uglavnom mikrobi koji ne predstavljaju zdravstveni rizik za ljude.

“Čišćenje znači uklanjanje prljavštine i mikroba, dok higijena predstavlja čišćenje mesta koja su važna i u trenutku kada je to važno, na pravi način. To se radi kako bi se razbio lanac infekcije dok se priprema hrana, koristi toalet ili brine o kućnim ljubimcima”, pojasnila je Sally Bloomfield sa Londonske škole higijene i tropske medicine.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime