Naučnici su tokom ispitivanja uspeli da nateraju ispitanike da jedu brokoli svakog dana tokom tri meseca. Otkrili su da hemikalija koja se nalazi samo u ovom povrću pomaže održavanju zdravlja  “baterija” koje pune ćelije našeg organizma.
 
Ovo bi trebalo da pomogne zdravstvenim problemima, uključujući i rak i srčane bolesti. Naučnici su detaljno vodili analize krvi kod muškaraca i žena pre i nakon uzimanja ovog povrća. Devetnaest volontera je jelo 400 grama brokolija nedeljno – tri cveta dnevno, pored onoga ćšto inače jednu i to tokom tri meseca.
 
Drugih 19 osoba je jelo “super brokoli”, pod imenom Beneforte, koji su odgajani da budu super-bogati glukorafaninom, hemikalijom koja se nalazi u biljkama. Poslednja grupa je jela grašak.
 
Ako se konzumira brokoli bogat glukorafaninom to može da dovede do poboljšanja kod raznovrsnih hemijskih reakcija unutar mitohondrija – “baterija” u ćelijama. Oni takođe imaju nekoliko drugih vitalnih funkcija, koje sve moraju biti u ravnoteži zarad dobrog zdravlja.
 
Dok istraživači veruju da ista benefit može da se postigne uz konzumiranje običnog brokolija, onda imam za vas i ne baš tako dobre vesti ako vam to nije omiljeno povrće – morate ga jesti tri  puta više.
 
“Mitohondrije su zaista, zaista važne i kada nešto u njima krene naopako to vodi ka mnogim bolestima dok starite.” tvrdi profesor Ričard Miten. “Mislimo da ovo omogućava dokaze za to zbog čega ljudi koji jedu obroke bogate brokolijem imaju dobro zdravlje”.
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime