Ko će prvi dobiti vakcinu za koronu? Rad na vakcini protiv covid 19 radi se u brojnim laboratorijama širom sveta. Očekuje se sa velikim nestrpljenjem. Ali sada su krenule diskusije ko bi među prvima dobio vakcinu a mišljenja su različita.

Jedni smatraju da bi to trebali da budu zdravstveni radnici i starije osobe.

Međutim, dobar deo naučnika ističe da su sada rizici kod asimptomatskog širenja među mlađom populacijom. A asimptomatsko širenje zatvara škole i univerzitete, ugrožava zajednicu.

Stručnjaci sa Johns Hopkins University i University of Southern California kažu da ova pandemija zahteva drugačiji model za donošenje odluka o vakcinaciji, prenosi sciencealert.com.

Dakle, prvo bi trebalo zbrinuti vakcinacijom zdravstvene radnike a onda najveće prenosioce virusa a to su uglavnom mladi, pa tek onda vakcinisati najugroženije a to su stariji.

Dosadašnje pandemije pokazale su da vakcinacija mogućih asimptomatskih prenosioca može rano da spreči višestruke infeckije drugih ljudi.

Nedavno istraživanje pokazalo je da samo 10 posto zaraženih dovodi do 80 posto slučajeva zaraze. A čak 40 posto onih koji nose virus to ne pokazuje nikakvim simptomima.

Mladi imaju širok krug prijatelja i to je najplodnije tlo za širenje covid 10.

Zato se starijima savetuje izbegavanje kontakta sa potencijalnim prenosiocima kao najbolji način zaštite. A kada vakcina stigne dati je prvo zdravstvenim radnicima i mladima.

Ali odluka će, sudeći po dosadašnjoj praksi, zavisiti od nadležnih institucija država a naučnici su tu da savetuju i prikazuju rezultate istraživanja.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime