Ko će najviše zarađivati na vakcini, pitanje je na koje analitičari imaju spreman odgovor.

Američka biotehnološka kompanija Moderna i nemačka BioNTech sa partnerom Pfizerom verovatno će zaraditi milijarde dolara sledeće godine, piše bbc.com

Ipak, kada se ima u vidu da su vakcine finansirale brojne firme koje su se pridužile trci da bi se proizvele vakcine, svaka prilika za veliki profit mogla bi biti kratkotrajna.

Zbog hitne potrebe za vakcinom vlade i donatori uložili su milijarde u projekte za njihovo stvaranje i testiranje.

Ulagale su i filantropske organizacije poput Gates Foundation pa i pojedinci recimo, osnivač Alibabe Jack Ma…

Velike kompanije nisu finansirale projekte vakcina, jer se to u prošlosti nije pokazalo naročito isplativo.

Veliki američki proizvođač lekova Johnson&Johnson i AstraZeneca, koja sarađuje sa biotehnološkim odeljenjem na University of Oxford obavezali su se da će prodavati vakcinu po ceni koja samo pokriva njihove troškove.

AstraZeneca je za sada najjeftinija sa 4 dolara po dozi. A Moderna, koja želi da donese i određenu zaradu akcionarima prodaje do 37 dolara po dozi.

Ali te cene nisu fiksne. Farmaceutske kompanije naplaćuju različite iznose u različitim zemljama, u skladu sa onim što vlade mogu da plate.

Mnoge vlade su se već obavezale da će kupiti milijarde doza po utvrđenim cenama. Tako će u narednih nekoliko meseci kompanije biti zauzete ispunjavanjem tih obaveza.

Nakon što se ti prvi ugovori ispune teže je predvideti kako će izgledati budućnost sa prodajom vakcina, piše bbc.com. A pogotovo što postoji više od 50 vakcina u kliničkim ispitivanjima širom sveta. Mnoge će se pojaviti na tržištu.

Stručnjaci smatraju da će za prodaju biti važno koja vakcina ima veću uspešnost.

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime