Kineska mudrost od pre 2.000 može da vam pomogne da vodite uspešniji i srećniji život. Doktorka psihologije Junhong Cao ističe kako “kultura gužve” ima toksičan efekat na moderne ljude. Svi su stalno u gužvi, pod stresom i takva praksa se odražava na naše blagostanje.

Lao Ce, drevni kineski filozof i osnivač taoizma, jednom je rekao: „Ako ste depresivni, živite u prošlosti. Ako ste zabrinuti, živite u budućnosti. Ako ste u miru, živite u sadašnjosti.”

Dr Cao u skladu sa ovom filozogijom predlaže sasvim drugačiji pristup i to star 2.000 godina iz drevne Kine koji se zove – wu wei.

Za to vam ne treba skoro nikakav napor.

Wu wei ukazuje da bi trebalo da dozvolite da se stvari dešavaju prirodno, ali i da je potrebno da se oslobodite potrebe za kontrolom. To ne znači da treba da postanete pasivni posmatrač. Ukoliko je to potrebno, preduzmite akciju, ali ne bi trebalo da preterujete u napetosti.

„Uvek pokušavam da primenim Wu wei u svoju praksu, jer istraživanja su pokazala da može da pomogne u smanjenju stresa i anksioznosti, dok istovremeno povećava zadovoljstvo i opšte blagostanje“, kaže dr Cao.

Kako da primenite ovaj životni princip? Tri koraka su ključna.

Kineska mudrost – Wu weu

1. Prihvatite stvari takve kakve jesu

Umesto da se bavite svakim detaljem, važno je da shvatite da neke stvari možda neće ići baš onako kako je planirano. I to je u redu. Takođe, ako vam se ne ostvare neki planovi shvatite da je ovo normalan deo života. Recite: „Ne mogu da kontrolišem sve, ali mogu da izvučem najbolje iz svega što se dešava”.

Kada se suočite sa izazovom, zapitajte se da li imate potpunu kontrolu nad ishodom. Ako nemate – pomirite se sa tim i nastavite dalje.

2. Prihvatite nesavršenost

Dozvolite da se stvari odvijaju na svoj prirodan način, bez prisiljavanja ishoda. Znajte da ništa nikada nije savršeno.

Dozvolite sebi da grešite i da ne uspete. Recite: „Zašto bih želeo da se mučim da bih postigao nemoguće? Odlučujem da budem fleksibilan i ljubazan prema sebi.”

3. Budite brižni i pažljivi

Obratite pažnju na sve male detalje oko sebe. Slušajte zvuke prirode, poput ptica i šuštanja lišća, ili posmatrajte oblike i boje cveća. Osetite sunce na koži. Kada ste prisutni i osećate sadašnjost i Wu wei ćete lakše primeniti uz brojne benefite na vaše blagostanje.