Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić je na svom sajtu objavio i poslednje laboratorijske nalaze mleka u Srbiji.

Goran Ješić je pre toga na Twitteru objavio da je stanje sa mlekom u Srbiji alarmantno i naveo da je od 35 uzoraka mleka uzetih na obradu, u Vojvodini čak kod 29 nađena povećana vrednost afla toksina.

Prema našem zakonu maksimalno dozvoljena koncentracija Aflatoksina M1 u sirovom mleku, termički obrađenom mleku i mleku za proizvodnju mlečnih proizvoda je 0,050 mikrograma po kilogramu. U velikom broju uzoraka mleka koje se nalazi u prodaji u Srbiji taj nivo je nadmašen.

Ješić je naveo da problem u stočnoj hrani odnosno kukuruzu, što znači da zatrovanog mleka ima i kod malih proizvođača, poljoprivrednika.

 

Rezultate analize pogledajte na ovom linku!

 

Ješić je danas izjavio da država ne sme da problem sa opasnim aflatoksinima gura pod tepih, već mora da preduzme mere koje su joj na raspolaganju.

"Ako mene pitate da li sada treba kupuvati mleko odgovor je ne. Ali, eto postoje stručnjaci koji tvrde suprotno. Vaša stvar je da li ćete kupovati ili nećete mleko", rekao je Ješić na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

"Pre svega sam otac dvoje dece i to je razlog što sam objavio rezultate, i uvek ću ih objaviti. Ne vidim zašto ih je država skrivala. Država je kriva za ovo. Ovo nije političko pitanje, već pre svega bezbednosno pitanje", rekao je Ješić i dodao da mu je prećeno preko telefona zbog objavljivanja rezultata.

 

Ovde saznajte šta su aflatoksini i kako možete da se zaštitite!

4 KOMENTARI

  1. jos u leto 2012 je receno da je vise od pola roda kukuruza sparuseno i zarazeno gljivicom iz roda Aspergilus i da nebi bacili taj kukuruz ce ga dati zivotinjama da se nebi koristio u prizvodnji direktnih proizvoda za ljudsku ishranu.
    Svi imaju u okruzenju neispravno mleko samo mi imamo ispravno.A ona dva gutljaja pred kamerama su kao i ona vakcina od ministra zdravlja H1N1.Dakle OSTAVKA je posten akt postenog coveka.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime