Zaštitne maske za lice postale su svakodnevnica kako za odrasle tako i za decu, a epidemija COVID-19 virusa promenila je većinu naših dnevnih navika, rutine pa i samu toaletu kože lica.

“Neophodnost zaštite jednokratnim, ili maskama za dužu upotrebu je nesumnjiva. Ipak, zbog toga bi trebalo i blagovremeno promeniti dnevne navike u nezi lica”, poručuje doktorka Svetlana Đurišić iz dermatološke ordinacije Dermatim iz Beograda.

Medicinske maske za lice pravljene su od grubih materijala koji prijanjanju uz kožu kako bi ostavile što manje prostora između nosa, brade i spoljne sredine. Na taj način vrši se okluzija kože i mehanička iritacija, pogotovo dok se priča pod maskom.

Posledica svakodnevne okluzije kože jeste pojava mitisera i potkožnih bubuljica. Ovo su mitiseri koji nastaju zbog mehaničke okluzije.

Ako se ovome doda i svakodnevna šminka, dodatno se povećava zadržavanje masnoća i nečistoća na licu.

Zato je neophodno obratiti pažnju kako se maska čuva i kako njome rukujemo.

Maske za jednokratnu upotrebu neophodno je bacati nakon skidanja sa lica, odnosno ako smo ih nosili dva ili više sati. Pri odlaganju zaštitnih maski za lice, površina maske koja ide ka licu ne treba da dolazi u dodir sa predmetima u spoljnoj sredini niti treba da se nosi u džepu od pantalona.

“Pamučne maske treba svakodnevno prati i peglati na visokoj temperaturi. Prašak koji se koristi za pranje (pamučne) maske ne bi trebalo da je agresivan i važno je da se dobro ispere”, dodaje doktora Đurišić.

Više o nezi kože lica i nošenju zaštitnih maski pročitajte na stranici ordinacije Dermatim.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime