Kako sprečiti širenje virusa? Jednu stvar možete lako da uradite. Svet je preplašen najnovijim virusom koji se pojavio u Kini a proširio na mnoge zemlje, odnoseći svakodnevno nove žrtve. Korona virus je nova vrsta virusa a lekari ubrzano rade na pronalaženju vakcine.

Ali ne samo najnoviji virus i mnogi pre njega bili su smrtnonosni za neke ljude, kao što je recimo grip koji je sada i te kako aktuelan u Srbiji.

Kako sprečiti širenje virusa

Lekari ističu da je preventiva veoma važna, odnosno savetuju da se što manje dodirujemo po licu. Što znamo nije ni malo lako jer to često radimo instiktivno. Ali vredi se potruditi.

A zašto je to važno, otkrila su istraživanja rađena prethodnih godina.

Prema njima, ljudi dnevno dodirnu lice čak 23 puta na sat, što je poprilično ako znamo sledeće: tako prenosimo sve što nam se nakupilo na rukama. Loše je to što najčešće rukama dodirujemo nos, usta, oči preko kojih se klice i pogotovo virusi unose u organizama. A viruse lako možemo da pokupimo u prevozu, na poslu, u kafićima, prodavnicama.

Trenutno je globalno aktuelan korona virus i virusi gripa koji haraju svuda po svetu. To mogu biti oni koji inficiraju oči, respiratorne organe, stomak isl. Njih je na stotine i svi mogu biti opasni ako se ne leče, ako se ne povećava imunitet, ako je osoba pod stresom a posebno su opasni za decu, starije i bolesne.

Problem je pored ostalog u tome, što zaraženi često ne ostaju kod kuće da se leče, što mališane odvode u vrtiće i škole pa se virusi nesmetano šire.

Dakle, ne dodiruje lice, ali i često perite ruke i to temeljno, toplom vodom i sapunom.

Osim pranja ruku savetuje se obavezno da odležite kod kuće i lečite se, jer je to mnogo efikasnije i jeftinije od lečenja posledica koje mogu biti i smrtonosne.