Nije svejedno kako spavate. Stručnjaci savetuju da tokom izbora položaja treba imati na umu tri krive na telu – donjih leđa, u sredini leđa i oko vrata. Cilje je da te krive linije tako održavate i u toku sna.

Stručnjaci navode da je spavanje na stomaku loše za zdravlje, jer može dovesti do degeneracije kičmenog stuba. Problem tog položaja je to što se u toj poziciji isuviše naprežu ligamenti i mišići oko kičme i stvara se pritisak na živce u rukama što može da izazove trnjenje tokom sledećeg dana.

Osim toga, taj položaj nije preporučljiv jer težina tela pritiska pluća što ometa duboki ciklus izdisaja i udisaja, a njime se ujedno nepotrebno pritiskaju grudi.

Kada je reč o spavanju na leđima, problem je u tome što jezik može da padne unazad i blokira disajni kanal, zvog čega ovaj položaj nije dobar naročito za osobe koje pate od apneje. Takođe, oni koji spavaju na leđima skloniji su hrkanju.

Osobe sa bolesnim srcem, određenim bolestima disajnih organa, glaukomom ili pojedinim stomačnim oboljenjima mogu da imaju korist od tog položaja, ako ležanje na leđima zamene sa polusedećim položajem i stavljajnjem jastuka ispod leđa.

Spavanje na boku stručnjaci smatraju najboljim položajem za spavanje, jer se on uklapa u prirodnu zakrivljenost kičme.

Položaj se može poboljšati tako da bude udobniji i to postavljanjem jastuka izmedu kolena, jer će na taj način biti relaksirani i kukovi.

Za potporu glavi preporučuje se srednje visok jastuk ili vodeni jastuk koji se prilagođava položaju tela.

Ako osoba ima visok krvni pritisak, lekari preporučuju da spava na levoj strani a, ako u bubregu ima kamen, trebalo bi na desnoj.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime