Doktor Mark Hyman kaže da se njegovi pacijnte žale kako brzo gube tok misli, ne mogu da se fokusiraju duže od 15 minuta, zaboravljaju stvari. Ovaj lekar je i sam pre dve decenije dobio dijagnozu sindroma hroničnog umora, pa veoma dobro razume probleme svojih pacijenata.

“U to vreme sam se borio s brojnim simptomima, a onda sam otkrio funkcionalnu medicinu koja mi je pomogla da se rešim sindroma hroničnog umora i poboljšam stanje mozga”, ističe dr Hyman dodajući da mozak kontroliše sve procese u telu.

Kada poboljšamo rad mozga i sve funkcije će biti u boljem stanju.

Većina pacijenata ne povezuje način na koji se osećaju sa onim šta jedu, koliko se odmaraju i spavaju, koliko vežbaju i koliki je nivo stresa u njihovim životima, kaže doktor.

On podseća da svakodnevno koristimo droge kao što su šećer, kofein i alkohol kako bismo kontrolisali našu energiju i raspoloženje. Tu su i rafinisani ugljenohidrati, loše masti, olovo i živa u nekim proizvodima. Ako sve to unosimo u organizam nije čudo što ne funkcioniše kako treba.

Evo i njegovih saveta kako da naš mozak bolje funkcioniše a time i ceo organizam:

Hrana bez barkoda

Preporučuje svežu organsku hranu iz okruženja u kome živite. Izbegavajte prerađenu hranu. Izbegavajte hranu koja sadrži barkod, jer je ona prerađena i najčešće ima prilično konzervansa i drugih dodataka koji “poboljšavaju” ukus.

Dobre masnoće

Dobre masnoće se nalaze u masnim ribama, avokadu, kokosovom ulju. Čak 60 posto našeg mozga sačinjeno je od DHA, omega 3 masnih kiselina koje na primer možemo da dobijemo iz algi i ribe.

Voće i povrće

Ove su namirnice bogate fitonutrijentima. Tamno, crveno, žuto i zeleno povrće i voće sadrži moćne antioksidanse koji imaju antiupalna, detoksikujuća dejstva koja hrane mozak i daju mu energiju.

Izbacite

Izbacite šećer, trans masti, aditive i konzervanse koji truju naš mozak i remete prirodnu biohemijsku ravnotežu. Odrecite se čipsa, sladoleda, čokolade.

Dobri ugljenohidrati

Jedite cele žitarice, semenke i orašaste plodove.

Proteini

Ljudskom telu potrebno je oko 30 grama proteina po obroku kako bi napravilo i nahranilo mišiće. Kad izgubimo mišiće, brže starimo, zato bi proteine trebalo jesti što više. Najviše proteina ima u jajima, mesu, bademima, kakau, orasima, kikirikiju a ima ih i u kelju, peršunu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime