Kako se se prenosi genitalni herpes? Okidajući faktori za genitalni herpes su različiti a najčešće to mogu biti stres, prehlada, neko teže oboljenje, ili mehaničko oštećenje kože. Kada se pojavi neki od navedenih uslova uspavani virus u nervnom vlaknu se aktivira, počinje da se umnožava i da putuje duž nervnog vlakna do površine kože gde uzrokuje stvaranje sitnih vodenastih mehurića, koji su puni čestica virusa. Upravo tada je period kada je osoba najinfektivnija i kada ne treba imati seksualne odnose ili bilo kakve druge direktne kontakte sa nezaraženim partnerom.

Trebalo bi napomenuti da prezervativ ne može da spreči prenošenje infekcije, a prema statistikama oko dvadeset posto populacije (gotovo svaka peta osoba) je nosilac virusa genitalnog herpesa. Određeni procenat zaraženih nikada nema manifestaciju bolesti, ali oni mogu da preneseu ovo izuzetno infektivno seksualno prenosivo oboljenje.

Žene vrlo često ne znaju da boluju od genitalnog herpesa, jer se oboljenje manifestuje u unutrašnjosti vagine pojačanom sekrecijom i blagim osećajem neprijatnosti. Majka može oboljenje preneti na dete tokom trudnoće. Ukoliko infekcija nastane u poslednjih mesec dana trudnoće obavezan je carski rez kako bi se novorođenče sačuvalo od infekcije.

Simptomi genitalnog herpesa

Simptomi genitalnog herpesa su osećaj žarenja, peckanja i neprijatnosti. Nakon 24 do 48 sati pojavljuju se sitni mehurići, ranice i crvenilo. Dešava se da se navedeni simptomi pre mehurića ne jave. Kada se kod žena herpes manifestuje unutar vaginalne sluzokože jedini simptomi mogu biti osećaj pečenja i jaka vaginalna sekrecija bez otkrivanja bakterijskog uzročnika. Tegobe traju 7 do 14 dana, nakon čega se sluzokoža potpuno oporavlja.

Prvi kontakt sa virusom može ličiti na grip i može biti vrlo burnih rekcija na koži, sa zahvatanjem velikih površina. Kasnije infekcije su značajno blaže manifestacije.

Koliko često će se genitalni herpes pojavljivati zavisno je od imunološkog sistema zaražene osobe i potpuno je individualno. U periodima kada nema ranica i mehurića pacijent nema nikakvih zdravstvenih tegoba.

Više o negovanju kože i kožnim bolestima pročitajte na stranici Dermatološke ordinacije Dermatim.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime