Na tržištu je neverovatno velika ponuda krema za sunčanje. Ali nisu sve dobre a i nisu sve pogodne za vašu kožu. Zato treba znati šta odabrati. Ovi podaci će vam sigurno pomoći.

Kod odabira kreme za sunčanje veoma je važan zaštitni faktor jer on štiti kožu od UV zračenja. Kao što su različiti tipovi kože tako su različite i kreme koje odgovaraju ovim tipovima.

SPF (zaštitni faktor) štiti kožu od crvenila i opekotina. Imajte na umu da one kreme koje imaju veći zaštitni faktor omogućavaju duži siguran boravak na suncu.

Osetljiva koža

Osetljivu kožu treba brižljivo čuvati i ne izlagati se nikako sunčevim zracima bez zaštitne kreme a pogotovo u vremenu od 11 do 15 posle podne. Stručnjaci preporučuju da osobe sa osetljivom kožom biraju kreme za sunčanje koje imaju faktor 30 i naviše.

Svetla koža

Oni koji imaju svetlu kožu znaju kako za čas pocrvene pa moraju da se čuvaju veoma brižno. Bez zaštite na suncu ne smeju biti duže od desetak minuta. Njima se preporučuje krema koja ima zaštitni faktor između 20 i 30.

Tamnija normalna koža

Bez kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom osobe koje su tamnije mogu da provedu tek petnaestak minuta. Ako žele duže da se izlažu sunčevim zracima trebalo bi da koriste kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom od 12 do 20.

Veoma tamna koža

Ljudi sa veoma tamnom kožom zaista mogu da uživaju na suncu, ali svakako ne bi trebalo da se preterano izlažu sunčevim zracima zbog njihove štetnosti. Iako retko pocrvene bilo bi dobro da se zaštite kremama za sunčanje sa zaštitnim faktorom između 8 i 12.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime