Dečije ozlede su leti češće nego zimi, jer su deca u prirodi, u vodi, penju se po drveću. Kada se to desi osnovno je ne paničiti. Mnoge nezgode nisu tako strašne kao što vam na prvi pogled izlgedaju. Udahnite, brojite do deset u sebi, smirite dete blagim rečima i bez panike a onda mu i pomozite. 

 
Krvarenje iz nosa
 
Smireno odvedite dete do česme i pod vodom ispirajte krv. Nagnite mu glavu napred i recite mu da diše kroz nos. Ili vi ili dete nežno pritisnite mekani deo nosa koji se nalazi ispod korena nosa. Na koren nosa možete da stavite i hladnu oblogu, komadiće leda u krpi. Hladnu oblogu možete da stavite i na zadnji deo vrata.
 
Gušenje hranom ili predmetima
 
Deca su čudo, svašta im padne na pamet pa i da gutaju sitne predmete. Ako je vaše dete to uradilo ili se guši hranom postavite ga na vašu podlakticu i to tako da mu glava bude licem okrenuta prema dole. Lupnite ga nekoliko puta svojim dlanom po leđima i predmet ili hrana će izleteti. 
 
Žalac od pčele
 
Ujed pčele ili ose je vrlo čest na plaži, pogotovo ako dete jede voće. To boli, naravno, ali zabavite dete pokazujući mu nešto zanimljivo na plaži ili u vodi a vi dobro pogledajte gde je žalac. Zatim ga noktom ili nekim oštrim predmetom izvadite napolje. Mesto ujeda operite sapunom i vodom i za svaki slučaj stavite hladne obloge da se na pojavi otok.
 
Opekotina
 
Čim se dete opeče stavite taj deo tela pod vodu, u apoteci kupite preparate za opekotine. Vodite računa da se opekotina ne ifincira jer je to glavni uzrok budućih mogućih problema.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime