Kako pomoći depresivnoj osobi? Ukoliko živite ili imate prijatelja, kolegu koji je depresivan nemojte okretati glavu, pomozite mu, savetuju psihijatri. Naravno, lekari će učiniti svoje ali i podrška okoline je veoma važna, kao i za sve u životu.

Razgovor je veoma važan, razumevanje i ljubav. Ukoliko nekog volite i želite da pomognete sigurno ćete primetiti znake koji ukazuju da nešto nije kako treba sa osobom.

Psiholozi i psihijatri navode da su znaci koji ukazuju na depresiju gubitak interesovanja za uobičajene aktivnosti, nedostatak volje, strah od života, osoba više nema radost života i oseća prazninu. Takođe mogu da se jave i fizički problemi kao što su glavobolja, bolovi u telu, problemi sa spavanjem.

Depresivnim ljudima treba pomoći da ponovo nađu smisao u životu, radost druženja i obavljanja raznovrsnih aktivnosti.

Zato je važno da imaju prijatno okruženje u kući, dobru atmosferu. Biljke mogu imati lekovit efekat i briga o njima, kao i muzika takođe. Nekim ljudima veoma znači što će pripremati obroke za svoje ukućane i prijatelje. Podržite ih i pomozite da nađu svoje mesto pod suncem.

Organizujte svoj život sa depresivnom osobom tako da učestvuje u njemu, zovite prijtelje i bliske osobe, igrajte društvenih igara, krenite u prirodu, vežbajte sa njima. Sve je to dragocena podrška, koja će im sa savetima lekara i medikamentima promeniti život.