Na pitanje, kako pandemija utiče na mentalno zdravlje, jednostavan odgovor bi mogao da bude – loše. Posledice su brojne ali ne treba klonuti i prepustiti se jer pandemija traje i ne popušta a svetlo na kraju tunela je tamo negde ali postoji i to treba imati na umu.

Depresija

Depresija se pojavljuje kao problem koji muči mnoge u vreme ove pandemije a mnogi toga čak i nisu svesni. Mnogi su sami, izolovani i usamljeni, pogotovo stariji. Ne možemo da obavljamo neke od uobičajenih aktivnosti, kao što su druženje, zajednički izleti, proslave. Funkcionišemo na drugačiji način i sada pandemija kontroliše nas i određuje nam kako ćemo živeti. I tako se depresija, bezvoljnost, tromost fizička i mentalna uvlači polako u naše život.

Anksioznost

Anksioznost je takođe vrlo prisutna zbog situacije jer se ljudi plaše za sebe, za bližnje, za opštu situaciju, ne vide kraj i ne mogu da planiraju budućnost. Mnogi su ostali bez posla, mnogo toga se nakupilo a strah se uvlači u misli i život.

Tuga

Tuga je normalna posledica raznoraznih gubitaka koji su nas zadesili u vreme pandemije. Svakog dana čujemo za nekog poznatog da je podlegao bolesti. Tuguje se i zbog gubitka života na koji smo navikli i koji smo voleli.

Panika

Panika je takođe jedna od prisutnih manifestacija poremećaja našeg mentalnog zdravlja u ovim vremenima. I možda i nesvesno svaki put kada se uđe u autobus, u grupu ljudi, kada se zapodene razgovor sa drugim ljudima javlja se panika jer ne znamo ko je sve zaražen i može li se u datoj situaciji virus preneti.

Terapeuti savetuju da se redovno čujemo sa svojim bližnjima, prijteljima, kolegama da popričamo, razmenimo iskustva, da znamo da nismo sami u svemu ovome. Čovek traži čoveka jer se jedni u drugima prepoznajemo.

Ne treba svakodnevno panično slušati vesti. Okrenimo se pozitivnim stvarima koliko god je moguće, budimo u prirodi, čitajmo dobre knjige, gledamo lepe filmove, vežbajmo. Nađimo neki hobi, krečimo kuću, popravljajmo nameštaj, slikajmo, pišimo, radimo ono što nam prija i što će upiti negativnu energiju koja je tu, oko nas i u nama.

Ali ako vidite da situacijai izmiče kontroli obratite se stručnjacima, oni su tu da pomognu i usmere ka dobrim rezultatima i poboljšanju kvaliteta života. A pandemija će proći.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime