Kako korona virus deluje na decu? Pandemija korona virusa poremetila je naše živote. Stručnjaci ubrzano rade na otkrivanje funkcionisanja ovog virusa ne bi li što pre otkrili kako se boriti protiv njega.

Tako se u početku govorilo da su deca otporna na koronu. Onda da imaju blage simptome. A potom se dešava da čak i bebe umiru od korone.

Sve u svemu sada je definitivno jasno da i deca mogu biti inficirana korona virusom.

Prema podacima kineske studije o virusu nešto više od polovine zaražene dece imali su blage simptome temperature, kašlja, curenja i nosa, bolelo ih je grlo. Trećina dece imala je upalu pluća ali bez otežanog disanja kao kod odraslih. Takođe se ističe da su bebe podložnija korona virusu od starije dece.

U Kini je samo 6% obolele dece imalo tešku ili kritičnu sliku bolesti koju ima 19% odraslih a posebno starijih koji već imaju dijabetes, povišen krvni pritisak, srčane tegobe.

Sada naučnici pokušavaju da otkriju zašto deca imaju uglavnom blaže simptome od odraslih. Ali da bi došli do tih rezultata moraju da otkriju kako virus deluje kada uđe u organizama. A tu se za sada samo nagađa.

Pored ostalog, ističe se da je imuni sistem veoma važan za borbu organizma protiv virusa. Imuni sistem dece naravno razlikuje se od sistema odraslih. Deca koja idu u vrtić, školu svakodnevno se susreću sa velikim brojem novih infekcija. Tako da najverovatnije imaju više antitla protiv virusa od odraslih osoba.

Svakako je važno i to, smatraju stručnjaci, što deca imaju manje hroničnih respiratornih i kardiovaskularnih oboljenja od odraslih.

Sada se pouzdano zna da deca koja imaju čak i blage simptome korona virusa mogu da ga prenesu na ostale. Zato je važno da škole budu zatvorene, da se zaštite starije osobe.