Elizabeth Somer, autorka knjige Hrana koja će vas učiniti srećnim preporučuje ovih pet namirnica koje će vas izvući iz depresije i ekspresno vam poboljšati raspoloženje.

Narandža, limun, grejp

Agrumi su bogati vitaminom C koji snižava nivo hormona stresa. Ako uzimate dovoljno ovog voća preko dana, bićete mirni i veseli. Ako nemate keš za tropska voća i kupus će biti dobra zamena pošto je bogat ovim vitaminom.

Zeleno lisnato povrće

Kelj i spanać i blitva sadrže folnu kiselinu, koja prema istraživanjima smanjuje depresiju i poboljšava protok krvi u u mozgu. Ako ne jedete zeleno povće barem jednom dnevno, razmisilite o tome da uzimate multivitamine koji sadrži folnu kiselinu.

Orasi

Glavni sastojci koji će učiniti da se osećate kao dete – srećni i bezbrižni je  vitamin E, aminokiseline i magnezijum. Orasi imaju nizak glihemijski indeks, što znači da ne utiču na nivo šećera u krvi, ali zato snažno utiču na promenu raspoloženja na bolje.

Losos i skuše

Omega 3 masne kiseline koja se nalazi u masnoj ribi poput lososa, skuše i haringe su veoma važne za dobar metabolizam i pozitivan stav. Ova hrana će odmah poboljšati vaše raspoloženje, a smanjuje rizik od depresije, stresa i gubitka pamćenja.

Sušene trešnje

Kalijum, magnezijum i vitamin C pomažu organizmu da se izbori sa stresom. Suve trešnje održavaju mozak zdravim jer sadrži antioksidanse koji priječavaju oštećenje na moždanim ćelijama.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime