Sezona krpelja je počela. Pored neprijatnog ugriza oni predstavljaju i zdravstvenu opasnost pošto prenose različite bolesti, među kojima je najčešća lajmska bolest.

Njeni simptomi se ne javljaju odmah nakon ujeda insekta, već mogu da prođu i meseci do pojave bolesti. Zato obratite pažnju na pojavu crvenila oko ujeda, kao i crvenilu oko zglobova. U kasnijim fazama izaziva oštećenja perifernog nervnog sistema i encefalitis, odnosno upalu mozga, upozoravaju stručnjaci i podsećaju na mere zaštite kojih se treba pridržavati.

Evo kako da se zaštitite:

1. Preporučuje se zaštita prikladnom odećom i obućom – dugim rukavima i nogavicama uvučenim u čarape i zatvorenim cipelama. Odeća neka bude svetlijih boja, jer je na njima lakše primetiti krpelja.

2. Treba hodati obeleženim stazama i izbegavati provlačenje kroz grmlje, ležanje na tlu, kao i odlaganje odeće na drveće, žbunje i zelene površine.

3. Bilo bi dobro koristiti sredstava koja odbijaju krpelje, odnosno naneti ih na izloženije delove tela. Obavezan je pregled i tuširanje nakon povratka iz prirode.

4. Pri pregledu posebnu pažnju treba obratiti na delove tela sa nežnijom kožom – područje iza uva, potiljak, vrat, prepone, dojke, pazuhe, područje iza kolena i pupak, dok se kod dece krpelj često može naći i na glavi.

5. Ako nađete krpelja na koži ili odeći bolje bi bilo da se obratite lekaru za uklanjanje. photo: Fairfax County