Mora da ste se pitali kako da sačuvate oči ako ceo dan blenete u ekran?

Verovatno mnogi od nas po ceo dan na poslu gledaju u ekrane. I kao da to nije dovoljno, već i slobodno vreme koristimo da gledamo u drugi ekran – onaj na telefonu.

I sve to je jako loše za vaše oči i vid.

Ipak, uz nekoliko jednostavnih promena, možete puno toga da uradite i sprečite zdravstvene probleme i umor.

Pravilo 20 – 20 – 20

Oftalmolozi kažu da je ovo pravilo ključno ako po ceo dan gledate u ekran. Dakle, na svakih 20 minuta rada, trebalo bi da napravite pauzu od najmanje 20 sekundi kada ćete se zagledati bar 20 metara u daljinu.

To bi trebalo da bude dovoljno da odmorite očne mišiće i sprečite crvenilo očiju, glavobolje i zamućen vid. Ali možete čak sprečiti čak i veće probleme poput problema sa izoštravanjem ili staračke dalekovidosti.

Pozicija monitora

Vrlo je važno kako sedite i kako vam je postavljen monitor. Njegova gornja ivica bi trebalo da bude u visini očiju. Ukoliko monitor ne može da se podigne, upotrebite knjige. Ili spustite stolicu.

Stvar je u tome da gledate malo nadole. Centar ekrana bi trebalo da bude 15 do 20 stepeni ispod horizontalne linije oka. Tako nećete najmanje umarati oči.

Tekst i boje

Tekst bi trebalo da bude 3 puta veći od najmanjeg fonta koji možete da pročitate. Što se tiče boja, idealno je da to bude crna na beloj ili vrlo bledo žutoj. Izbegavajte kombinacije koje pružaju manji konstast. Recimo siva slova na sivoj pozadini.

Naočare i sočiva

Sočiva će više zamarati vaše oči, pa razmislite da nekoliko puta nedeljno ipak nosite naočare. Na stakla stavite anti glare sloj. Veštačke suze su uvek dobra ideja i pomoćiće vam da se oči osete malo odmornije. One pomažu čak i ako nemate dioptriju.

Količina svetla

Važno je i da osvetljaj na ekranu bude adekvatno podešen, odnosno da odgovara ambijentalnom svetlu. Ukoliko ste u sobi gde je ekran najjači izvor svetla, onda je previše svetao. Ako je siv i ne vidi se dobro, onda je previše taman.

Temperatura boja

Trebalo bi da povedete računa i o temperaturi boja na ekranu. Skala je između 1.000 i 10.000 kelvina. Tokom dana trebalo bi da držite ekran na 6.500K, dok uveče možete da odaberete toplije boje sa 3.400K.

Postoje i brojne bespatne aplikacije koje će vam pomoći kod podešavanja.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime