Evo kada promeniti masku za lice, odnosno šta kažu stručnjaci.

Imate platnenu masku za višekratnu upotrebu koju perete i ponovo nosite? Ali to ne možete da radite beskrajno. Dođe vreme da je bacite i da uzmete novu.

Kako ćete znati da je vaša maska propala? Stručnjaci kažu da je to lako proceniti ako znate šta da pogledate.

Dobro proverite da li vaša maska sasvim prijanja na lice preko obraza, nosa i brade. Mora da bude pričvršćena uz nos i svuda po licu. Ne sme biti rupa i praznog prostora jer onda virus može da uđe u nos i usta.

Isto važi za hirurške i N95 maske.

Primetili ste da vam je maska nekako labava to znači da su se pantljike isteglile. Vreme je da uzmete novu masku. Zapravo, trebalo bi da ih menjate posle jednog nošenja, ali svi znamo da to skoro niko ne radi.

Maska može od pranja i nošenja da se istegne, istanji, da na njoj budu čak i rupice. Pogledajte je prema svetlu i videćete da li se istanjila. Pokušajte da kroz masku ugasite sveću, ako uspete maska je loša. Obratite pažnju jer je ona najbolja zaštita.

Ne dozvolite da se na njoj nahvata šminka ili čak neka prljavština. Pokušajte to da operete ako ne – može bacite je u đubre, nikako na ulicu.

Tokom pranja maska se tanji i propada. Perite je pažljivo i to najmanje na 60 stepeni a poželjno je i više. Nikako ne perite bezbroj puta. Stručnjaci savetuju da se maska pere svakog dana i da se ne nosi više od mesec dana.

Ukoliko nosite maske kada radite uvek morate imati kraj sebe rezervne maske jer se platnene upare i dobro ih je menjati tokom radnog vremena.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime