Javnim ličnostima se izgleda veruje i onda kada govore neistine. To je pokazalo najnovije istraživanje o odnosu američke javnosti prema izjavama lidera. Pokazalo se da javnost odobrava njihove izjave u vezi sa nedokazanim terapijama lekovima covid 19 čak i kada su takvi lekovi izazvali smrt pacijenata.

“Kada je nekoliko visokih ličnsoti, kao što su predsednik Donald Trump i Elon Musk istakli da je hlorokin pravi lek za lečenje covid 19 privuklo je veliku pažnju javnosti,” objašnjava Mishael Liu rukovodilac ovog istraživanja, piše psypost.org.

Kao što je poznato hlorokin je razvijen za lečenje malarije. Njegova efikasnost u borbi protiv covid 19 nije se dobro pokazala čak su zabeleženi i njegovi štetni efekti.

Istraživanje je pokazalo da se kupovina hlorokina povećala za 442% nakon što su Musk i Trump govorili pozitivno o ovom leku, ističući da su efikasni za lečenje covid 19.

U istraživanju se konstatuje da je zabrinjavajuće što se poverenje u njihove izjave nije promenilo čak i posle izveštaja o smrti posle korišćenja ovog leka. Ljudi su nastavili da kupuju ovaj lek.

Zaključuje se da javne ličnosti ne bi smele da promovišu terapije koje nisu potkrepljene dokazima. Pogotovo što nisu stručni da daju izjave o oblastima za koje nisu osposobljeni.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime