Jagode i šlag su oduvek bile dobitna kombinacija., a sudeći po najnovijem naučnom istraživanju, ova dva sastojka su odlična za zaštitu od opasnih UV zraka. 
 
Jagode su odlično sredstvo za borbu protiv opekotina, i može da se koristi za spravljanje krema za sunčanje.
 
Ekstrakt jagode omogućava zaštitu protiv ultraljubičastih zraka i umanjuje oštećenje kože zbog prekomernog izlaganja suncu.
 
Italijanski i Španski naučnici su spremili kulturu ljudskih ćelija kože i dodali ekstrakt jagode u manjoj ili većoj koncentraciji.  Uzorci su bili izloženi ultraljubičastom zračenju u meri jednakoj 90 minuta na podnevnom suncu.
 
Rezultati su pokazali da ekstrakt jagode, naročito u koncentraciji od 0, 5 mg/ml štiti od UVA zračenja, a takođe je pomogao i očuvanju ćelija i smanjio štetu u DNK u poređenju sa ćelijama koje nisu dobile ekstrakt jagode.
 
Ova otkrića su veoma značajna jer mogu da doprinesu prevenciji raka kože i drugih bolesti i zapaljenja.
 
Efikasne kreme za sunčanje trebalo bi da štite od UVA i UVB zračenja, dva tipa ultraljubičatog zračenja koji su uzrok opekotina i povećavaju rizik za rak kože.
 
UVA zraci su slabiji od UVB, ali prolaze dublje u kožu i mogu da izazovu prevremno starenje. UVB zraci se apsorbuju na površinskom sloju kože, što oslobađa materije koje izazivaju otok, bol i crvenilo.
 
Faktor zaštite ili SPF je mera zaštite od UVB zraka.  
 
Naučnici tvrde da će nova otkrića pokrenuti pravljenje krema za sunčanje od jagoda. Oni veruju da pigmenti pod nazivom antocijani daju jagodama ovu moć, a oni su takođe zaslužni za crvenu boju kod cvetova, lišća i voća.
 
Ko-autor Sara Tulipani, sa univerziteta u Barseloni kaže da ova jedinjenja imaju važna antibakterijska, antioksidantna i antitumorska svojstva.
 
Pošto je dokazana moć antocijana na slojeve dermisa i epidermisa ljudske kože, trebalo bi da se dodaju ili u formule proizvoda za spoljašnju upotrebu ili da se voće unosi direktno u većim količinama.
 
Photo: Flickr
 
 
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime