Za Ivermectin se govori da je “čudotvoran” lek za koronu za koga se zalažu posebno protivnici vakcine a preporučuju ga zdravstvene vlasti u nekim zemljama, piše BBC. Konstatuju da se mogu otkriti ozbiljne greške u brojnim ključnim studijama na koje se oslanjaju promoteri leka Ivermectin.

Zdravstvene vlasti u SAD, Velikoj Britaniji i EU otkrile su da nema dovoljno dokaza za upotrebu ovog leka protiv covid. Ali hiljade pristalica, od kojih su mnogi antivakseri insistiraju na njegovoj upotrebi, piše bbc.com.

Konstatuje se da više od trećine od 26 velikih ispitivanja leka za upotrebu protiv covid 19 ima ozbijne greške ili znakove potencijalne prevare.

Takođe, nije pronađeno ni jedno kliničko ispitivanje koje tvrdi da je Ivermectin sprečio smrt od covid.

Utvrđeno je i da među studijama koje propagiraju Ivermectin ima dokaza da su podaci možda lažni. Na primer, oni sadrže brojne redove identičnih pacijenata koje su kopirali, što pokazuje da mnogi pacijenti nisu ni postojali.

Pojedini stručnjaci smatraju da se sa nekim podacima svesno manipulisalo u korist Ivermectina.

Grupa nezavisnih stručnjaka je analizirala neka od istraživanja koja favorizuju Ivermectin pa su kontatovali da je “izborni skup podataka namešten, sabotiran ili greškom unesen u konačni dosije” i da je zatim naknadno povučen tekst iz naučnog časopisa koji ga je objavio.

Stručnjaci su zaključili da nema dokaza o koristi Ivermectina kada je u pitanju covid.

Problem je što se preporučivanjem Ivermectina ljudima stvara lažni osećaj sigurnosti, posebno ako izaberu Ivermectin umesto da traže bolničko lečenje od covida ili da se vakcinišu.

Facebook grupe za pro-ivermectin su zapravo forumi na kojima se mogu naći saveti gde se ovaj lek kupuje, uključujući i preparate namenjene životinjama. Propagiraju se i teorije zavere o zataškavanju Ivermectina i protiv vakcina.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime