Prema najnovijim rezultatima istraživanja utvrđeno je koja ishrana pomaže u lečenju raka dojke, prenosi Nature Communications.

Lekari iz Italije, SAD, Holandije sproveli su israživanje o dijeti koja se preporučuje pacijentima koji su podvrgnuti hemotrapiji. Ova dijeta sadrži ishranu sa niskokaloričnom hranom, malo proteina i aminokiselina, zapravo je neka vrsta gladovanja.

Istraživanje na miševima pokazalo je da ova vrsta dijete štiti životinje od toksičnih efekata za vreme hemoterapije i istovremeno povećava efikasnost lečenja.

Istraživački tim s Medicinskog centra Univeerziteta u Holandiji 2014. godine do januara 2018. posmatrali su 131 onkološkog pacijenta koji nisu imali recimo dijabetes ili višak kilograma. U ishrani je korišćena uglavnom čorba na bazi povrća, dosta tečnosti i čaja.

Pokazalo se da je efikasnost lečenja bila veća. Nije bilo nus pojava zbog ovakve skromne ishrane.

Zaključuje se da su kratkotrajni ciklusi dijetalne ishrane efikasna dodatna pomoć pacijentima obolelim od ranog stadijuma raka dojke.

Ovo se objašnjava time da se ćelijama uskraćuje hraniljiva materija a time se smanjuje mogućnost njihovog rasta. Kao rezultt toga one su osetljivije na terapiju i lakše ih je uništiti.

Sada se najavljuju istraživanja da li ovakva vrsta dijete može biti efikasna i kod drugih oblika karcinoma.