Industrija šećera blokirala je objavu studije koja pokazuje kako šećer direktno povećava rizik od bolesti srca i raka. A sve je još gore pošto su to znali još 1968. godine.

Istraživanje, koje je tada finansirala i sprovela industrija šećera, trebalo je da poništi strahove da šećeri koji sadrže fruktozu utiču na lipide u krvi.

Ali istraživači na kalifornijskom Univerzitetu otkrili su da je industrija sabotirala objavljivanje rezultata jer bi se tako dokazala najjasnija veza između šećera i bolesti ikada pronađenih.

Otkriće, objavljeno u PLOS Biology, najnovije je u nizu bombastičnih izveštaja istraživača dr Cristina Kearnsa i koautora dr Stantona Glantza, prvog istraživača koji je otkrio da Big Tobacco krije istraživanja o opasnosti cigareta za zdravlje još od 1996. godine.

“Što više istražujemo, to više uviđamo da industrija šećera već desetinama godina ima sofisticirano razumevanje nauke, sofisticirano dovoljno da može da manipuliše njima”, kaže dr Glantz.

Čak i danas veliki proizvođači šećera negiraju da on ima bilo kakve direktne štetne posledice za zdravlje osim dobitka na težini.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime