Samo jedna noć bez spavanja je veoma lože za zdravlje. Prema nedavno objavljenim rezultatima novog istraživanja, jedna noć gubitka sna dovoljna je da poremeti vaše svakodnevno mentalno i fizičko blagostanje, a uzastopni dani gubitka sna mogu dodatno povećati ove negativne uticaje.

“Uzastopni gubitak sna bio je povezan sa smanjenjem pozitivnih emocija, povećanjem negativnih emocija i većom učestalošću ozbiljnosti fizičkih simptoma”, rekla je Soomi Lee, vodeća autorka studije, objavljene u Annals of Behavioral Medicine.

Lee, docentkinja na Fakultetu za starenje Univerziteta Južne Floride i direktorka Laboratorije za san, stres i zdravlje (STEALTH), proučava san i različite faktore koji na njega utiču u svim populacijama.

Odrasli bi trebalo da spavaju najmanje sedam sati svake noći ali najmanje trećina ljudi to ne radi.

Negativni učinci lošeg sna povećavaju rizik od raznih stanja poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, pretilosti i demencije.

“Spavanje je bio jedan od nedovoljno priznatih zdravstvenih ishoda, uprkos tome što je san vrlo usko povezan sa toliko različitih zdravstvenih ishoda”, rekla je Lee.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime