Kako popuštaju mere kojima smo se štitili od covida 19 čini se da se i opuštamo malo previše. Kao da je virus već pobeđen i nema više opasnosti od zaraze. Naravno, dosadile su već mere zaštite i normalno je, kažu psiholozi što se opuštamo ali moramo i dalje biti obazrivi i bezbedni.

Zato nosite maske zbog sebe i drugih.

U nekim zemljama bilo je obavezno nošenje maski a negde nije. I stručnjaci su imali različite savete pa je bilo teško odlučiti se za neku od teorija.

Ali u jedno su svi bili sigurni. Kada se zaražena osoba zakašlje virus se vazduhom prenosi na osobu koja je blizu zaražene. Samo jedno kašljanje i već je tri hiljade kapljica u vazduhu a one u sebi imaju virus koji se može širiti dalje. Zato je važno biti na distanci i imati masku. To važi i za onog koji je zaražen i za onog koji nije.

Kako prenosi BBC prema najnovijem istraživanju samo izgovorene reči “ostani zdrav” u sebi nose hiljade kapljica i ko zna koliko čestica virusa. Veće kapljice se smeštaju na obližnje površine a manje ostaju u vazduhu satima i možemo ih udahnuti.

Ističe se da se korona virus može širiti i preko ventilacionih sistema u zgradama.

Neka istraživanja pokazuju da je virus zarazan više od 16 sati u kapljicama vazduha.

Prema istraživanjima u Kini posebno se prenosi u zatvorenim prostorima, u javnom prevozu, prodavnicama, restoranima, bioskopima.

Maske za lice pomažu da se smanji prenošenje virusa u javnom prevozu, na poslu i svuda gde ima puno ljudi u zatvorenom prostoru.

Standardna hirurška maska je dovoljna da značajno smanji količinu virusa koji su u vazduhu. Posebno je važno imati masku kada je čovek pored nekog koji nema simptome ali je zaražen i može širiti zarazu na druge. Procenjuje se da od 6% do 18% zaraženih može preneti virus bez razvoja simptoma. Ako se tome doda period inkubacije od pet do 14 dana, kada nema simptoma, jasno je da zaraženi može preneti virus na veliki broj ljudi.

Zato je važno nošenje maske i socijalno distanciranje.

Čak i nošenje maske koju ste sami napravili može smanjiti broj kapljica koje udišete.

Naravno najbolje su maske N95 ali one su neophodne zdravstvenim radnicima pa mnoge zemlje apeluju na građane da ih ne koriste. Takođe ukoliko se ne nose kako treba, ako nisu pravilno postavljene neće biti od koristi.

Upravo se radi studija koja treba da dokaže efikasnost 3M hirurške maske koje se nose u operativnim salama. One mogu da spreče skoro 75% čestica a kada se preko stavi deo ženske najlonke broj čestica koji se sprečava da uđe kroz masku je čak 90% pokazalo je istraživanje Univerziteta u Bostonu.

U nedostatku ovakvih maski za lice mnogi su krenuli u sopstvenu proizodnju. Neki ih prave od pamučnih materijala, pa od filtera za kafu, vrećica za usisivače, od jastučnica, krpa za suđe i brushaltera.

Jang Vang inženjer zaštite životne sredine na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Misuriju otkrio je u svojim istraživanjima da upotreba tkanine sa većim brojem niti bolje deluje. Od pamučnih materijala najbolje se pokazala jastučnica presavijena četiri puta, koja filtrira oko 60% čestica. Ali ako koristite pamučne tkanine presavite ih više puta.

Maske napravljene od filtera klima uređaja, vrećica usisivača su najefikasnije, skoro da odgovaraju karakteristikama N95 maskama.

Može se čak nositi i majica preko lica ali presvijena nekoliko puta.

Sve u svemu, nosite maske, budite dovoljno udaljeni jedni od drugih, perite što češće ruke i tako zaštitie sebe i druge.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime