Jaja

Ukoliko se čuvaju propisno, dakle u frižideru, jaja mogu da traju tri do pet nedelja. Naravno, vodite računa da iz frižidera vadite samo onoliko jaja koliko ćete upotrebiti u tom trenutku, jer njihovu kvarljivost uzrokuje stajanje na sobnoj temperaturi.

Mleko

Nedelju dana nakon isteka roka koji je otisnut na pakovanju mleko može da ostane pitko i bezbedno za upotrebu. Čak i ako se pokvari, to ćete lako uočiti jer mu se promeni miris, ukus i izgled.

Kečap

Ako kečap čuvate u frižideru, svoj kvalitet može da zadrži i do šest meseci, a nakon isteka roka trajanja još je bezbedan za konzumiranje. Naravno, ako primetite plesan ili osetite čudan miris, bacite ga.

Maslinovo ulje

Rok trajanja maslinovog ulja je do dve godine, kako bi zadržalo svoja hranjiva svojstva preporučuje se da ga držite na hladnom i tamnom mestu gde se neće kvariti.

Kiseli krastavčići

Rok trajanja otvorene tegle kiselih krastavaca je godinu dana ukoliko je čuvate u frižideru, a isto pravilo važi za masline.

Sirće

Rok trajanja sirćeta skoro je beskrajan, pa ga sigurno možete koristiti čak i ako se dogode neke promene u boji ili talogu.

Med

Dobar med svoja svojstva ne gubi vremenom, pa je bezbedan za konzumiranje dokle god se ne potroši.

Kafa

Pakovanje kafe koje ste otvorili i na koje ste zaboravili možete da koristite čak tri meseca, pa i do pet meseci nakon označenog roka trajanja. Zrna kafe ne gube na svojstvima ni nakon pola godine.

Puter

Dve nedelje nakon isteka roka puter je siguran za konzumiranje, a u zamrzivaču može da stoji čak devet meseci.

Začini

Cimet, biber, aleva paprika i gotovo svi ostali začini zadržavaju svojstva dve godine nakon označenog isteka roka. Pri tom je važno čuvati ih u staklenim posudama i na suvom i tamnom mestu.