Pre ovoga pročitajte prvi deo našeg teksta o povišenom holesterolu.

Moguće komplikacije visokih vrednosti holesterola

Povišen holesterol može prouzrokovati aterosklerozu, opasnu akumulaciju holesterola i drugih materija na zidovima arterija. Pomenute naslage – pod nazivom „plak“ – mogu smanjiti protok krvi kroz arterije, o čemu je već bilo reči. U koliko su pogođene arterije koje srce snabdevaju kiseonikom (koronarne arterije) te usled toga protok krvi i isporuka kiseonika budu smanjeni, to možete osećati kao bolove u grudima (stanje koje se zove „angina“) i možete imati druge simptome koronarne arterijske bolesti o čemu detaljnije razgovarajte sa svojim lekarom.

Ako se aterosklerotski plakovi pocepaju ili puknu, krvni ugrušak se može stvoriti na tom mestu gde je plak oštećen – ugrušak dalje blokira protok krvi ili se može otkačiti i negde niže potpuno ili delimično zapušiti arteriju. Ako usled ovih događanja protok krvi ka nekom delu srca bude prekinut, dešava se srčani udar tj. infarkt miokarda. Ako nastane prekid krvotoka u mozgu, dolazi do razvoja moždanog udara – šloga.

Priprema za vašu posetu lekaru

Da biste proverili svoj nivo holesterola, potrebno je da date krv na analizu nakon kraćeg uzdržavanja od jela i pića. Najčešće, preporučuje se da ništa ne jedete i ne pijete sem vode 9 do 12 sati pre davanja krvi. Zbog ovoga, lekar će vam najverovatnije preporučiti  da krv date rano ujutru.

 Prilikom samog pregleda, lekar vas može pitati da li u porodici imate članove sa povišenim holesterolom ili dijagnostikovanim oboljenjem srca, zbog toga što ti poremećaji zdravlja mogu biti nasledni. Razmislite o ovim pitanjima i imajte spremne odgovore a takođe, pripremite i sva druga pitanja koja možete imati za svog lekara.

Koji su najbolji načini da snizite nivo holesterola i triglicerida do željenih, zdravih vrednosti?
Zdravi stilovi života su ključ!

Smanjite višak kilograma –  Ako ste gojazni, lagani gubitak suvišnih kilograma može pomoći u regulisanju holesterola i triglicerida. Motivišite sebe fokusirajući se na benefite mršavljenja kao što su više energije i poboljšanje zdravlja. Upamtite da je jedini zdravi način mršavljenja lagani gubitak kilograma, ne više od 3 do 4 kg mesečno, uz balansiranu ishranu.

Smanjite unos kalorija – Nakon jela, svaki višak kalorija koji našem organizmu nije u tom trenutku potreban, pretvara se u trigliceride i odlaže u masne ćelije kao rezerva. Smanjenjem unosa kalorija smanjićete i trigliceride.

Izbegavajte slatkiše i proizvode od belog brašna – Prosti ugljeni hidrati kao što su šećer i hrana od belog brašna uzrokuju nagli skok insulina u krvi zbog naglog povećanja šećera u krvi a ovo pospešuje stvaranje triglicerida.

Ograničite holesterol u ishrani – Neka vam cilj bude da ne unesete više od 300mg holesterola dnevno – a manje od 200mg ako imate dijagnostikovano srčano oboljenje. Izbegavajte najkoncentrovanije izvore holesterola kao što su crveno meso, žumanca i punomasni mlečni proizvodi.

Birajte zdravije masti – Zamenite zasićenu mast za zdraviju monozasićenu mast koja se može naći u maslinovom ulju, ulju od kikirikija, bundevinog semena, semenki grožđa i sličnim uljima. Zamenite crveno meso sa ribom bogatom omega-3 masnim kiselinama (npr. Losos).

Eliminišite “Trans-masti” – Kao što smo pominjali, ove masti se nalaze u prženoj hrani i mnogobrojnim industrijski pečenim proizvodima – većina keksa, razni kolačići, čips i sl. Čitajte sadržaj na svakom pakovanju ovakvih proizvoda koje kupujete – lako ćete saznati da hrana sadrži trans masti ukoliko na etiketi piše da delimično ili u celosti sadrži hidrogenizovanu mast.

Izbegavajte alkoholna pića – Alkohol je bogat kalorijama i šećerom a ima vrlo potentan uticaj na stvaranje triglicerida. Čak i male količine alkohola mogu povisiti nivoe triglicerida preko dozvoljenih vrednosti.

Redovno vežbajte – Postavite sebi kao cilj minimum 30 minuta fizičke aktivnosti u toku većine dana u nedelji ili najbolje svakog dana. Redovno vežbanje povećava dobar a snižava loš holesterol. Svakoga dana idite u energičnu šetnju, otplivajte nekoliko dužina u bazenu ili se priključite nekom programu vežbi. Ako nikako nemate pola sata za vežbu, pokušajte da ubacite nekoliko manjih segmenata u trajanju od 10 minuta. Izađite u kratku šetnju, spustite se i popnite stepenicama na poslu ili pokušajte sa nekoliko serija čučnjeva, sklekova ili zgibova dok gledate televiziju.

Takođe je važno da kontrolišete krvni pritisak i dijabetes ako imate povišene holesterol i trigliceride a bolujete od ovih hroničnih stanja.

Mogući lekovi

Ako zdav način življenja ipak nije u celosti dovoljan da kontrolišete holesterol i trigliceride, lekar vam može predložiti terapiju lekovima. Postoji više vrsta lekova koji su jako efikasni – najpoznatiji su statini, zatim niacin i fibrati ali o njima, njihovom načinu delovanja, eventualnim neželjenim efektima i ostalim važnim elementima ćete detaljno razgovarati sa svojim lekarom.
Ako vam lekar prepiše terapiju, uzimajte je stalno i na način na koji je propisana ali upamtite značaj zdravih stilova života koje ste uveli u svoju svakodnevnicu. Lekovi mogu puno pomoći ali zdrav život ostaje izuzetno bitan i nipošto ne može biti u potpunosti zamenjen lekovima.

Autor teksta je Dr Momir Pantelić
Ukoliko vas zanima nešto više o ovoj temi ili vam je potreban medicinski savet iz ove ili neke druge oblasti, pišite nam na: momir @ dominomagazin.com

2 KOMENTARI

  1. vec 5 meseci kako sam otkrila da imam holesterol povisen .malo sam se pridrzavala dijete i spao je na granici.al mene interesuje dali posledice holesterola mogu biti i to sto se zanosim vrti mi se i imam osecaj da se ljuljam ili tonem.bila sam kod kardiologa koji i je rekao da je s te strane sve u redu jel sam cesto imala i aritmije .i da je sve od stresa jer mi je u to vreme umro otac.lekar opste prakse kaze isto al ja se i dalje osecam takocesto pritisak na potiljacnoj strani i vratu
    .imatel kakvo objasnjenje,molila bih

  2. imam 21 godinu,45 kg,i holesterol 8.27. doktorica opste prakse me je poslala na ispitivanje kod endokrinologa,ali moram da cekam vise od mesec dana,a brinem se i htela bih odgovore na neka pitanja… Predpostavljam da sam povisen holesterol nasledila od oca jer on ima isti problem,a majka ima srcanih problema… E sad ima ucestale glavobolje koje su se do nedavno pojavljivale u periodu od dva meseca,a u poslednjih par meseci se pojavljuju i do nekoliko puta nedeljno,da li je to mozda posledica povisenog holesterola? i da li treba sve ove detalje da ispricam endokrinologu prilikom pregleda? Moram napomenuti jos i da sam aktivan pusac…

Comments are closed.