Jedemo loš hleb, prodaju se crni, ražani i integralni a najčešće su u stvari obojeni. Nutricionisti sve češće preporučuju da sami mesite hleb, zdraviji je i kvalitetniji. Još ako vam takav hleb može pomoći da se ne gojite ili da smanjite težinu, to je prava stvar.

 
Dakle, ovo su hlebovi za mršavljenje i zdrav život.
 
Ražani 
 
Ražani hleb sadrži četiri puta više vlakana od belog hleba a ima 20 posto manje kalorija. Ima nizak glikemijski indeks, koji u kombinaciji sa smanjenim sadržajem kalorija ovaj hleb čini idealnim za zadovoljenje želje za ugljenim hidratima i držanjem kalorija pod kontrolom. Lako ga je i jednostavno napraviti.
 
Organski
 
U svetu se sve više koriste žitarice gajene organski, što znači da imaju više hranljivih sastojaka i odličan ukus. Hleb ima malo kalorija, ne sadrži gluten i preporuka je za one koji su na dijeti.
 
Integralni
 
Pšenica za integralni hleb sadrži mekinje, klice, endosperm a beli koristi samo endosperm zrna što znači da sadrži 25 posto manje proteina. Zato je integralni hleb hranljiviji, zdraviji, pomaže da održite optimalnu težinu.
 
Hleb od ovsa
 
Hleb od ovsa ima veoma nizak glikemijski indeks. Od ovog hleba ćete imati osećaj da ste siti znatno duže nego ako jedete bilo koji drugi, dakle, kontroliše apetit. 
 
Hleb sa lanenim semenom
 
Hleb sa lanenim semenom je veoma zdrav. Laneno seme sadrži selen, kalijum i mangan a njih je teško naći u drugim vrstama hleba. Laneno seme je kvalitetno zato što ima esencijalne masne kiseline a visok sadržaj vlakana daje nizak glikemijski indeks, pomaže smanjenju kalorija. 
 
Hleb od ječma
 
Ječam smanjuje šećer, pomaže u kontroli nivoa insulina. Samo jedan komad hleba od ječma može da obezbedi i do 25 posto dnevnog unosa vlakana. 
 
Sve u svemu, krenite da mesite hleb. To ne samo da nije teško, već je i zanimljivo i jeftinije. Potrebni su vam brašno, kvasac, so i voda. Naravno, uvek možete da dodajete razne začine, semenke, da eksperimentišete i iznenadite ukućane. Tako ćete znati šta jedete, vaša ishana će biti zdrava i kvalitetna a uštedećete jer nećete kupovati nekakve “specijalne” vrste za koje vam niko ne garantuje šta su pekari sve u njega stavili.