Greške u komunikaciji

Izbegnite sukobe i konflikte

Američki naučnici kažu da su i kod dobro usklađenih parova moguće greške u komunikaciji. Razlog toga je drugačije funkcionisanje ženskog i muškog mozga. Pogrešna reč, ljutit ton ili pogrešno odabran trenutak druga strana lako može da shvati kao provokaciju, nedostatak interesovanja ili emocionalno zahlađenje.
Mnogi parovi nesvesno imaju loše navike u komunikaciji. Te su greške toliko sitne da dugo ostaju neprimetne, ali ako se često ponavljaju, povezanost među partnerima slabi – tvrdi američki psiholog Stiv Stefens. Jedna od najčešćih grešaka je započinjanje razgovora dok je druga strana zauzeta. Žene moraju da znaju da su muškarci slabi u obavljanju više poslova odjednom. Dok su pred TV-om, računarom ili nešto popravljaju, nije zgodno vreme za razgovor ili ispitivanje. Muški mozak je tada isključen za sve ostalo, kažu psiholozi. Najbolje je pitati: „Jesi li u gužvi?“ ili „Imaš li vremena?“. S druge strane, muškarci greše ako počinju razgovor dok je žena zauzeta. Oni to rade jer ne vole duboke razgovore, pa traže trenutak kad ni žena nije spremna za tako nešto.

Izbegavajte uvode
Želite da saopštite partneru nešto nezgodno – uvod poput „ovo ti se možda neće svideti“ uznemiriće ga odmah, čak i ako je tema relativno bezazlena. Situaciju ćete bolje ublažiti prikladnim tonom i miroljubivom gestikulacijom.

Tri minuta maksimum
Priča ne bi trebalo da traje duže od tri minuta i pri tome mora da bude usredsređena na bitno. Razlog je jednostavan – nakon tri minuta on gubi koncentraciju za jednu temu i potreban mu je predah. Prekidajte priču pitanjima kako biste videli da li ga zanima to što govorite.

Ništa previše iskreno
Iskrene, a negativne primedbe mogu da uvrede drugu stranu. Isto se odnosi i na postavljanje pitanja na koja bi mogli da dobijete razočaravajući odgovor. Otkrijte samo ono što može da bude konstruktivno za vas, a izbegavajte ono što čini više štete nego koristi.

Bez usputnih priča
Planirate da pozovete prijatelje u goste, ali njemu ste to spomenuli samo usput. I onda on shvati šta se sprema tren pre dolaska gostiju. Pobrinite se da vas pažljivo sluša, nemojte ga izostavljati i iznesite mu sve pojedinosti

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *